PUBLICITAT

L'increment de casos de VIH es manté estable en els últims quatre anys

  • Les relacions sexuals constitueixen la via de transmissió més freqüent entre els 20 i els 59 anys d'edat
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rodríguez repartint el llaç solidari de lluita contra la Sida, l'any passat Foto: TONY LARA

El ministeri de Salut i Benestar va presentar ahir el balanç epidemiològic del virus d'immunodeficiència humana humana (VHI) i de la sida en motiu del Dia mundial de la Sida que se celebrarà demà diumenge. La cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va explicar que «l'objectiu de la vigilància epidemiològica és conèixer la incidència i prevalença dels casos de VIH i Sida». Vidal també va destacar que «les dades de progressió del VIH són estables i ens movem entre 2 i 4 nous casos a l'any». No obstant això, va lamentar que «la població jove d'entre 20 i 29 anys és la més afectada i la conducta de risc més habitual és de tipus sexual».

Per això, va insistir en la importància de les campanyes de prevenció i va subratllar que «tenim una pàgina d'informació penjada a la web per informar la població». I va afegir que «és important que la població sàpiga que es pot infectar i que la transmissió sexual és la via de contagi més usual, no només d'aquesta sinó també d'altres malalties, cosa que es pot evitar fàcilment si s'utilitza el preservatiu».

Dos casos el 2012 / L'any passat es van notificar dos nous casos de VIH, de manera que la taxa se situa en 2,59 casos per cada 100.000 habitants., La vigilància del VIH es basa en un sistema de declaració individual, no nominal i confidencial. Pel que fa als dos nous casos detectats, corresponen a homes amb una mitjana d'edat de 36,5 anys, mentre que els factors de risc van ser les relacions heterosexuals en un cas i les homosexuals en l'altre. L'any passat el servei de vigilància del VIH va sumar 58 persones afectades pel virus o la sida, de les quals 46 són homes i 12 són dones. La majoria d'afectats –50 persones (86,2%)– són seropositius, mentre que només 5 persones (8,6%) presenten la malaltia de la sida. Val a dir que 35 persones (60,34%) van seguir un tractament antiviral, mentre que es desconeix la situació de la malaltia en 3 persones més (5,2%).

Els joves més exposats / Tot i que Andorra té la sort de no registrar cap persona seropositiva o amb la malaltia entre els grups d'edat que van de 0 a 19 anys, com va assenyalar Vidal, els joves d'entre 20 i 29 anys són els més afectats amb 21 casos. D'aquests 14 són nois i 7 són noies. No obstant això, la malaltia és també present en la franja d'edat superior fins als 49 anys quan la persona també és sexualment activa. Així, si es desconeix cap cas entre les persones de 60 anys o més. En canvi, es registren 15 casos (13 homes i 2 dones), en persones que tenen entre 30 i 39 anys, i 12 casos més (9 homes i 3 dones) en persones que tenen entre 40 i 49 anys. El grup d'edat que segueix, de 50 a 59 anys, només registra quatre casos (homes). En quant a la conducta sexual els afectats més del 59% és heterosexual, el 38% és homosexual i només el 2% es declara bisexual.

Transmissió sexual / La transmissió de la malaltia entre els casos registrats per Salut és d'índole sexual (62,67%). Altres factors de risc són l'ús de drogues per via parenteral (injectades) que es registra en el 16% dels casos, mentre que el 5,06% de casos sumen com a factors de risc tant la conducta sexual com l'ús de drogues. Per últim, altres factors representen el 8% dels casos, i en un altre 8% es desconeix la conducta de risc perquè l'afectat no la va comunicar.

Un cop d'ull a Europa / La taxa d'incidència del VIH a Andorra se situa per sota de la mitjana de la Unió Europea que registra 5,8 nous casos per cada 100.000 habitants. I molt per sota de la incidència a tot Europa amb una mitjana de 7,8 casos per 100.000 habitants. Val a dir que entre els països veïns, Espanya és la més afectada amb una mitjana de 8,5 casos nous per 100.000 habitants, mentre que Portugal i França, registren una mitjana de 7 i 6,2 casos per 100.000 habitants. El seguiment del Ministeri de Salut i Benestar tant de la incidència com de la prevalença se centra en conèixer el nombre de persones afectades pel VIH o la Sida, que segueixen o no un tractament i que se sotmeten a un seguiment mèdic. També pr etén identificar els factors de risc. Les fonts d'informació del Ministeri són els metges i especialistes en exercici liberal, els metges i especialistes que exerceixen a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, els laboratoris d'anàlisis clíniques, les farmàcies i la farmàcia hospitalària.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT