PUBLICITAT

Cordó umbilical, més donants solidàries

  • Més de la meitat de les embarassades s'han inscrit al programa públic de donació que es fa en col·laboració amb el servei de transplantaments del Ministeri de Salut espanyol i les fundacions Crèdit Andorrà i Josep Carreras
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La taula de seguiment de les donacions de cordó umbilical, ahir. Foto: TONY LARA

Més de la meitat de les dones embarassades –en concret, 298– està inscrita al programa públic de donació de sang del cordó umbilical des de la seva posada en marxa, ara fa poc més d'un any. El director de Salut i Benestar, Josep Casals, i el coordinador del programa, Josep Vilanova, van fer públiques aquestes dades ahir matí, minuts abans d'iniciar la segona reunió de seguiment del programa. També van aclarir que només la meitat dels cordons de les dones que decideixen fer-ne donació arriben al banc de Barcelona, després de passar els filtres d'idoneïtat. I és que el programa andorrà es fa en col·laboració amb el servei de trasplantaments del ministeri de sanitat espanyol, la Fundació Crèdit Andorrà i la Fundació Josep Carreras. Casals i Vilanova es van felicitar per la bona marxa de les donacions i van destacar la «solidaritat encomiable d'aquelles que decideixen donar», segons les declaracions recollides per l'ANA. No obstant això, Casals va explicar que «encara no es té notícia que una donació andorrana hagi arribat a salvar cap vida, sinó que de moment romanen totes estocades a Barcelona». Però, va afegir que «és molt probable que en els pròxims mesos ens arribi l'excel·lent notícia que, gràcies a una donació altruista d'una persona andorrana, algú en qualsevol altre lloc del món ha pogut millorar la seva qualitat de vida». El primer balanç del programa es va fer al maigm passat, quan només havien transcorregut sis mesos des de la seva posada en funcionament. En aquell moment, hi havien 133 inscrites i 74 unitats òptimes recollides. O sigui que el ritme segueix augmentant, ara que Andorra, a més, forma part del programa Concòrdia, un programa cooperatiu interterritorial espanyol. Vilanova va explicar que «el procediment és complicat per darrere però de cara a la dona l'essencial és que sàpiga que la placenta i el cordó que gairebé sempre se'n van a les escombraries poden salvar una vida».

Procediment fàcil

El procediment no implica que la dona faci res especial, només que parli amb la llevadora, per garantir que no hi ha cap risc. Després, quan es recull, cal garantir que el cordó té un pes mínim i una quantitat idònia de sang i es porta a l'hospital de la Seu d'Urgell, que el gestiona amb el banc de sang i teixits de Catalunya. Casals va assegurar que «no hi ha hagut cap problema amb la duana en el transport dels teixits». Vilanova va argumentar que «això és més que una donació de sang, és com implantar una fàbrica de sang, per tant s'ha d'estar segur que no dóna problemes», per justificar que «per això passa per tants filtres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT