PUBLICITAT

Els hotelers tenen problemes per contractar personal temporer

  • Alguns establiments es veuen penalitzats en relació als que tanquen en temporada baixa
  • La UHA reivindica la voluntat de donar feina als residents si reben una formació de qualitat
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cambrer prepara el menjador abans del servei de migdia, en un restaurant d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

Els hotelers tenen problemes per contractar personal temporer, malgrat que les dades facilitades ahir pel Departament d'Estadísitica sobre el consum de la quota d'hivern reflecteixin un increment de la contractació del 3,2% en el sector. El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va explicar ahir que «hi ha establiments que han fet l'esforç de conservar les plantilles i no acomiadar ningú en temporada baixa, que ara es troben amb que els han reduït la quota o simplement, els hi han retirat». I va lamentar que «es troben penalitzats en relació a d'altres que quan acaba la temporada acomiaden el personal». El director de la UHA va assegurar que «ens trobem amb situacions incomprensibles com ara que hi hagi establiments que l'any passat tenien cupó i aquest anys no en tenen» i va insistir en que «ens estem trobant amb molts problemes de contractació».

Julián va argumentar la situació kafkiana que pateixen alguns socis de la patronal explicant que «hi ha establiments que tot i conservar la plantilla han previst un 10% més de facturació aquesta temporada, i per tant, necessiten més treballadors, però, sense saber perquè no aconsegueixen un contingent, ni que sigui de dos o tres treballadors més». I va continuar «tenim socis que havien demanat poder contractar set treballadors i els autoritzen a contractar-ne cinc i d'altres que n'havien demanat quatre i ara no en tenen cap».

Mà d'obra local / En quant a la contractació de mà d'obra local, Julián va reiterar que «els hotelers no tenen cap motiu per no contractar a casa, sempre i quan sigui mà d'obra ben formada». I va tornar a insistir en la necessitat de formar les persones que estan inscrites al Servei d'Ocupació, per poder accedir als oficis de l'hoteleria i de la restauració. Una vegada més, Julián va considerar insuficients els cursets que se'ls proposen fins ara i va defensar que «el que no podem fer és contractar treballadors poc o gens preparats i donar un servei pèssim al client». I va lamentar que «fa quatre anys que el Servei d'Ocupació registra puntes de més de 1.000 aturats que continuen sense formar-se per accedir a un lloc de treball estable».

El director de la UHA es va mostrar sorprès de les dades avançades pel Departament d'Estadística que apunten un increment de la contractació en el sector hoteler respecte a la temporada passada. Fins ara els hotelers han contractat 326 persones, 10 més que l'any passat, de les quals 230 són comunitàries i 74 més, extracomunitàries.

En quant a la formació dels treballadors una part gens menyspreable correspon a personal no qualificat, 151 persones que representen el 26% de les autoritzacions concedides. Aquest grup inclou treballadors del sector de l'hoteleria i de la neu, ja que sobretot està integrat per cambrers d'habitacions, ajudants de cuina i els agents d'explotació de teleesquí. Un dels factors que pot explicar aquestes contractacions és que no tots els aturats tenen vocació o voluntat d'integrar els oficis hotelers, cosa que «oblidem sovint i que també cal tenir en compte» va reiterar Julián.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT