PUBLICITAT

Les negociacions amb Europa per l'associació començaran el 2014

  • El Govern es mostra «optimista» per la rapidesa de la CE i la «voluntat de fer passos endavant»
  • Cinca remarca que és la primera vegada que la UE planteja l'opció d'arribar a un o més acords
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, a punt d'entrar a una roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va voler deixar clar ahir que la opció de la Comissió Europea (CE) d'apostar per l'associació en lloc de la integració per als petits Estats com Andorra, Mònaco i San Marino, no ha sorprès el Govern. «En l'informe de l'any passat ja es va dir que es treballaria en les dues opcions, però que es considerava més viable l'associació i que la integració dins Espai Econòmic Europeu es veia més complicada». I, tot i que «Andorra sempre ha deixat obert els dos camins», el ministre portaveu va anunciar ahir que l'any que ve s'obriran les negociacions entre els tres països i la Unió Europea ja directament «per l'acord de l'associació», i va afegir que «ens estem preparant per a aquesta hipòtesi». En aquest sentit, el ministre va dir que «caldrà fer molta feina tenint en compte una administració com la nostra».

«LES NOVETATS» / Per al ministre portaveu, aquest informe representa una «molt bona notícia» i «un pas endavant en les relacions amb Europa». A més a més, en el document «també hi ha un reconeixement de la realitat dels tres països que ens fa ser optimistes». L'informe, doncs, aporta «novetats interessants a remarcar»: en primer lloc, el fet que aquest segon informe només hagi arribat una any després del primer, «cosa que, tenint en compte el volum de feina que té la CE, fa més evident la voluntat d'encaixar a la Unió els petits estats».

En segon lloc, «reconeix per primera vegada molt explícitament l'opció d'arribar a un o diversos acords amb els petits Estats», i a més més, «també especifica que recollint les particularitats de cada país».

Finalment, en l'informe hi ha una part en la que es fa un històric dels diversos acords tancats amb els petits Estats, que en el cas d'Andorra s'inscriuen en els àmbits duaner i de fiscalitat, i que «són un altre reconeixement» va afegir Cinca. El ministre portaveu va voler destacar la «tasca constant» que està fent el ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya, per tal d'avançar i tancar les relacions amb Europa, «integrant-nos en el mercat únic».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT