PUBLICITAT

Canvis legals perquè els autònoms deutors tinguin cobertura sanitària

  • La mesura beneficiarà als que hagin arribat a un acord amb la CASS per pagar el deute abans de 3 anys
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'entrada de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social Foto: TONY LARA

La moratòria que obliga a cotitzar als membres de consells d'administració i autònoms que van obrir un negoci abans del 2009 finalitza aquest dissabte. Però el maldecap de la CASS amb els treballadors per compte propi, que fa més d'un any que dura, encara no s'ha acabat. I és que arran d'aquesta problemàtica se n'ha destapat una altra: la dels que van obrir un negoci després del 2009 i desconeixien –perquè ningú els ho va informar– que havien de cotitzar a la CASS els 400 euros mensuals. La Seguretat Social tem que n'hi hagi centenars, amb deutes que poden superar els 15.000 euros, i mostra preocupació pel fet que, segons la llei, si són deutors no poden rebre cobertura sanitària. Per solucionar aquesta problemàtica el Govern i el grup parlamentari de DA s'han posat d'acord en modificar la llei amb caràcter d'urgència per tal que aquests autònoms, sempre i quan arribin a un acord amb la CASS, puguin gaudir de cobertura sanitària.

És a dir, un cop l'afectat assumeixi el seu deute i pacti amb la parapública quines quantitats anirà pagant cada mes, tornarà a tenir cobertura. Això sí, l'acord s'haurà de complir i el període de pagament no podrà superar els tres anys. Aquest és el termini màxim que s'està concedint actualment a aquests deutors, molts dels quals han acudit a la CASS «actuant de bona fe» i per començar a cotitzar igual que els d'abans del 2009. Ha estat llavors quan s'han trobat amb la sorpresa que deuen milers d'euros (a raó de 400 euros mensuals que han deixat de pagar), informen des de la pròpia parapública.

Veient aquesta problemàtica, Demòcrates per Andorra ha decidit aprofitar la modificació a la Llei de la Seguretat Social, que ara es troba en període d'esmenes, per realitzar aquest afegit. Però, tal i com va exposar ahir el conseller del grup parlamentari Demòcrata, Xavier Montané, també afegiran una esmena al projecte de Llei del pressupost 2014 per tal que els canvis entrin en vigor el més aviat possible, durant el primer trimestre de l'any vinent. La Llei del pressupost té una vigència d'un any, «temps suficient» perquè entri en vigor la nova llei de la seguretat social, va assegurar Montané.

Mala comunicació del govern / Amb aquesta mesura acordada pel Govern, la CASS i el grup parlamentari taronja, se soluciona el tema de la cobertura sanitària, però no la problemàtica en general, que va sorgir arran de l'entrada en vigor de la nova Llei de la Seguretat Social el 2009. Va ser llavors quan s'hauria d'haver fet una millor campanya informativa i quan s'hauria d'haver avisat a les persones que anaven a donar d'alta el seu comerç al Govern que havien de passar posteriorment per la CASS davant l'obligatorietat de cotitzar, exposen des de la pròpia parapública. Però no es va fer, i ara la bola s'ha anat fent gran. Hi ha una gran preocupació pel que poden ser centenars de persones (unes «300 o més» segons la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez), que desconeixen que deuen diners a la Seguretat Social.

De fet, la pròpia CASS va enviar al seu moment una carta al Govern (llavors socialdemòcrata) demanant una llista amb els nous empresaris per poder reclamar. Però «el Govern no va donar resposta a la demanda», i la CASS no ha tingut accés als nous negocis o als nous consells d'administració. A més a més, hi ha entremig un tema de protecció de dades i també un cens de comerç sobredimensionat i desactualitzat, que actualment es troba en vies de revisió. Paral·lelament, la parapública ha iniciat un procés de localització via societats, per trobar els seus administradors, però es tracta d'un procés feixuc i lent, exposen.

Amb tot, la situació actual «no és culpa del Govern actual ni del Consell d'Administració», asseguren, sinó conseqüència del que es va legislar al 2008, i també conseqüència que en aquell moment no es fes l'esforç d'informar millor als afectats.

Aquesta situació, amb tot, encara no està del tot resolta i aquí sí que és on l'actual Executiu hi té responsabilitat. Per evitar augmentar la llarga xifra de deutors que acumula la parapública, s'ha proposat establir un mecanisme de funcionament més directe, de manera que els nous empresaris que vagin a donar-se d'alta a Comerç per obertura de nou negoci o com a administradors d'una nova societat, se'ls proporcioni allà mateix la paperassa de la CASS, de manera que aquesta pugui començar a cobrar la cotització des del primer mes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT