PUBLICITAT

Més de 12.500 persones demanen ajudes socials al Govern

  • L'Executiu aposta per centralitzar la gestió i crear una «finestreta única» per tramitar les sol·licituds
L.F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic

Les prestacions socials atorgades pel Govern a les persones que necessiten ajuda va augmentar del 2011 al 2012 en 1'5 milions d'euros, arribant fins als 19'4 milions d'euros. Una xifra que és el reflex de l'increment de la demanada d'ajuts, sobretot de les famílies en «situacions de precarietat sobrevinguda», és a dir, que s‘han quedat sense feina i necessiten suport per pagar el lloguer de l'habitatge o la pensió de desocupació involuntària. Concretament, van ser més de 12.500 persones les que van sol·licitar ajudes, és a dir, el 16'4% de la població del país, que l'any 2012 era de 73.246 persones.

El cap d'atenció social i primària, Joan Carles Villaverde, tot i no proporcionar xifres concretes, va explicar que el nombre total de sol·licitus rebudes correspondria aproximadament al 17% de la població, i que el 96% de les demandes es resolen favorablement.

Aquest 2013 està previst que el nombre de sol·licituds es mantingui, segons va informar el director de Salut i Benestar, Josep Casals.

BENEFICIARIS i REQUISITS / Més de la meitat de les ajudes atorgades pel Govern van destinades al col·lectiu de la gent gran, que, tal i com va informar ahir Casals, són els que sol·liciten pensions de solidaritat, complements no contributius de jubilació o l'assegurança de vellesa, les quals tenen les partides pressupostàries més grans; la de vellesa, de 5'5 milions representa, el 29% de totes les ajudes.

Pel que fa a les prestacions que més van augmentar del 2011 al 2012, Casals va destacar la del lloguer de l'habitatge i la prestació per desocupació involuntària, aquest segon van créixer un 47% en nombre d'ajuts i un 78% en l'import atorgat, situant-se en 1,57 milions d'euros, repartits entre 429 beneficiaris, que van rebre una mitjana de 3.667 euros en total cada un.

També van augmentar al 2012 el nombre de prestacions destinades a afavorir la cohesió social, és a dir, les d'educació, que van incrementar-se un 10%, i les d'ensenyament superior, en un 34%, però amb un augment de l'import total del 66%.

Per contra, les prestacions que van anar a la baixa en la comparativa entre el 2011 i el 2012 són les que fan referència a les dones víctimes de violència de gènere, que en nombre s'han mantingut, però en import van reduir-se un 32%.

Villaverde va explicar ahir que en general, el llindar per accedir a qualsevol prestació és no arribar al salari mínim, un requisit que s'ha vist augmentat amb el increment corresponent aquest any.

CENTRALITZACIÓ / Casals va informar ahir que les ajudes actuals, conjunatment amb les que ofereixen les ONG's del país, arriben a cobrir la població necessitada, «en el mínim temps possible». Ara bé, el director de Salut també va reconèixer que els ciutadans no acudeixen als serveis socials fins que tenen una urgència molt greu.

Per atendre les necessitats de la manera més ràpida i coordinada possible, el Govern aposta per centralitzar tots els ajuts i crear « el servei de finestreta única» per tramitar-los. Segons va explicar ahir Casals, l'objectiu és simplificar els tràmits per als ciutadans, però també evitar duplicitats i controlar quantes ajudes rep un usuari o una llar, «evitant donar ajuts que no corresponen».

A llarg termini el departament de salut també vol utilitzar aquesta «eina comuna» per poder comptar amb la implicació d'altres actors que presten serveis socials, com les ONG o els comuns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT