PUBLICITAT

Directes al Mundial

  • La categoria femenina del 3x3 es classifica per rànquing per a la cita absoluta de juny a Moscou
R. MORA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La selecció U-18, premiada a la Nit de l'Esport, pot nodrir l'equip absolut de 3x3 del pròxim Mundial Foto: TONY LARA

El bàsquet femení estarà present en el pròxim Campionat del Món de 3x3 que acollirà Moscou del 5 al 8 de juny de 2014. Aquesta fita internacional s'ha assolit gràcies a la suma de punts per part de les jugadores andorranes i part de la Federació de Bàsquet (FAB), que amb l'organització cada any de diferents tornejos, ha anat sumant per situar la categoria femenina en el 13è lloc del rànquing mundial, el que li ha permès entrar directa en el pròxim Mundial. Ara bé, la feina continua de tal manera que ara per ara, actualitzada la nova llista de la FIBA, el rànquing de les andorranes ha millorat fins l'11a plaça. Aquesta serà la primera vegada que el Principat participa en un Campionat del Món.

A data d'1 de novembre, quan es va complir amb el termini establert per conèixer quins equips podrien anar a Moscou i quins no, la categoria femenina andorrana sènior era 13a del món. La suma total de punts era de 633.096, quan per exemple el número u del rànquing mundial és Estats Units amb 1.029.002 punts. La puntuació del Principat arriba gràcies a la suma de la vintena de jugadores nacionals que ara són entre el top 1.000 mundial. A més, en les puntuacions ha tingut molt a veure també que la FAB manté una intensa activitat envers aquesta modalitat de 3x3, organitzant tornejos com el de l'estiu, o el Winter Tour 3x3 que ja ha començat i finalitzarà el pròxim el pròxim 21 de desembre –serà prova Open, d'inscripció oberta.

PLA ESPECIAL PER A LES JUGADORES / La cita esportiva és important, i la FAB té clar que el que no vol és anar a Moscou a passejar. «D'excursió no anirem», va assegurar ahir el director tècnic de la Federació, Jaume Tomàs. «Hem d'anar amb garanties, sabent que potser guanyarem un partit, o potser cap, però almenys hem de ser competitius», hi va afegir. És per això que des de la FAB es farà un pla especial per establir entrenaments, sessions de vídeo o competicions en les quals les jugadores hauran de complir per poder ser seleccionades.

SELECCIONABLES: SÈNIORS I U-18 / A aquesta cita mundialista servirà per motivar moltes jugadores, perquè no només podran anar-hi sèniors, sinó que les U-18 també tenen les seves opcions. Segons la FAB, hi ha una xifra d'unes 12 o 13 jugadores que compleixen amb les característiques per aquesta competició. De fet, almenys hi ha quatre sèniors que juguen al BC River Andorra femení, altres quatre que ho fan fora del Principat (la Seu, Múrcia, Vilassar de Mar i Toledo), i després s'hi han d'afegir algunes de les jugadores U-18 que ja van ser premiades dilluns a la nit a la gala de l'esport com al millor equip femení de la temporada passada.

NO ES POT ABAIXAR LA GUÀRDIA / Des de la FAB han assumit el rol de l'aposta pel 3x3 de tal manera que són conscients que han de seguir treballant si volen mantenir els nivells de rànquing actuals. La normativa en aquesta disciplina per tal de sumar punts diu que s'han d'organitzar competicions dins del teu territori, a més que els i les jugadores han de disputar tornejos lluny del país d'origen. El primer requisit és per a la FAB fonamental, perquè tampoc no pot organitzar massa esdeveniments –es va fer el torneig de l'estiu, ara es fa el de la tardor i s'estudiarà fer un a primavera– i perquè el nombre d'equips que hi participen tampoc no és massa elevat. Amb tot, ha de continuar fent-ho gairebé per obligació, perquè els punts que se sumen són anuals i segons acaba l'any, el compte torna a zero. Aquest fet obliga que durant 2014 es continuï amb el treball, perquè sinó el rànquing actual baixaria. «Miro cada dia les llistes», va dir ahir Tomàs, que sap que per exemple ara a l'hemisfèric sud sent estiu els països de la zona multipliquen la seva activitat de tornejos i sumen punts que Andorra en aquest cas no farà.

A més, el pròxim juny hi haurà una altra data clau, quan es determini quins seran els països que van als Jocs Olímpics de la Joventut de 2014 a Nanjing (Xina), i que en aquest cas afectaria a les seleccions U-18.

ELS RÀNQUINGS ACTUALS / La categoria sènior femenina a 1 de novembre era la 13a del món, però ara és l'11a. La U-18 ocupa ara mateix la 8a posició i és la millor posicionada, mentre que en homes, la sènior ocupa el 26è lloc i la U-18 és ara per ara en la 19a posició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT