PUBLICITAT

Baró veu alguna proposta del Govern amb tints centralistes

  • El consol comparteix l'argument d'evitar duplicitats sempre que no sigui excusa per agafar competències
JOAN RAMON BAIGES
LA MASSANA/ENCAMP

Periodic
Baró amb els cònsols, i Riberaygua i Martí Foto: TONY LARA

Els cònsols ja comencen a pair la proposta de Govern per reformar les competències. Ahir va donar la seva opinió el cònsol de la Massana, David Baró, que va exposar un discurs conciliador en alguns aspectes i crítics en uns altres. La cònsol de la capital ho va deixar anar la setmana passada, i Baró ho referma amb una postura que sembla que serà compartida per la resta de mandataris locals. D'entrada, Baró reconeix que el Govern «ha fet un bon treball d'anàlisi i de reflexió», i després d'una primera lectura va apuntar ahir que si bé comparteix algunes de les propostes de l'Executiu, altres no «ja que es va al límit».

Hi ha el sentiment, com va expressar ahir Baró, que el full de ruta va cap a un major centralisme i tutela del Govern envers les parròquies. El polític massanenc comparteix que s'han d'evitar duplicitats i anar cap a unes administracions més àgils i eficients, però matisa «que en alguns casos semblaria que es fa servir aquest argument per agafar o compartir competències i a priori no està justificat». I desenvolupa aquesta reflexió subratllant que «això ja no és eficiència, ja anem més aviat cap a centralisme». I ho raona: «És difícil entendre que es reconegui una competència als comuns però que el poder de decisió de la mateixa es reconegui al Govern, amb l'afegit ‘sota la coordinació del Govern' o ‘en coordinació amb l'Administració general'».

En aquest punt concret, el dirigent comunal sosté que la coordinació, «sigui obligatòria o voluntària, com proposa el Govern, no té el mateix abast que la col·laboració, evidentment necessària entre institucions perquè l'Estat som tots».

Baró també profunditza sobre l'argument econòmic que l'Executiu fa servir per defensar algunes de les seves propostes, i recalca que aquest argument «no pot servir d'excusa per anar cap a una centralització si el canvi en si no comporta una mesura d'estalvi concreta».

Després d'aquestes consideracions més aviat crítiques, Baró avança que aquesta setmana analitzaran la proposta amb la minoria a través de la comissió d'estalvi, mancomunitat i transferències que es va crear a principis del mandat.

Sans augura divisió / Qui també va expressar ahir la seva opinió a l'ANA va ser el conseller socialdemòcrata al Comú d'Encamp, Joan Sans, qui creu que la negociació de les transferències i les competències entre els comuns i el Govern farà que l'«escletxa» de Demòcrates per Andorra «encara serà més gran». Segons el polític encampadà, actualment ja hi ha sensibilitats diverses al partit demòcrata, i en l'àmbit local assegura que en més d'una ocasió s'ha vist desacord a la majoria però «encara són capaços de dissimular».

Sans no confia que la delimitació de les competències avanci clarament i menys que quedi resolta en aquesta legislatura. L'inici de les negociacions ja no ha anat per bon camí, segons el socialdemòcrata, pel fet que els comuns haguessin de renunciar a set milions d'euros amb la congelació de les transferències.

Amb les negociacions, Sans creu que el fet que la majoria dels comuns siguin del mateix partit que el Govern farà que «en alguns casos s'obri l'escletxa, i que en els casos on encara són capaços de dissimular, aquesta escletxa es farà més gran».

Fins i tot, el socialdemòcrata apunta que «això dels grups de reflexió que s'ha començat a veure a alguna parròquia, potser ho veurem en altres», ja que assenyala que hi ha sensibilitats molt diverses. Pel que fa concretament a la parròquia d'Encamp, Sans opina que aquesta «escletxa» s'ha vist en alguna ocasió, però que «han estat capaços de mantenir-la i curar-la», i ha fet referència especialment a «quan algun conseller més díscol no va voler seguir la posició de l'equip». El problema principal per a Sans és que no són els mateixos interessos els de UP que els de DA, i que les sensibilitats socials són diferents.

A més, el conseller critica que en alguns casos la disciplina de vot ha fet que alguns consellers hagin d'actuar en discrepància al que voldrien defensar. Opina que això s'ha donat en diverses ocasions, i de fet, ell mateix en algunes sessions de Consell de Comú ha demanat als consellers que votin obeint a les seves conviccions, com va fer recentment amb la votació de la proposta per modificar la Llei de protecció dels entorns de patrimoni cultural. En aquest cas, considera que hi havia consellers de la majoria que tampoc hi estaven a favor però que van haver de cedir, tot i que ell creu que «disciplina de partit sí, però amb un límit». A més, diu que els ciutadans van donar el seu suport a unes llistes perquè pensaven que hi hauria coses que no es tocarien, i s'han acabat tocant». En aquesta mateixa línia, considera que això no és només un problema de cara a l'escletxa del partit, sinó que a més, els consellers «es van fent petits» quan els demana que posin la sensibilitat per sobre dels interessos en segons quines votacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT