PUBLICITAT

El Greco demana més esforços per incriminar i castigar la corrupció

  • Lamenta que el Codi Penal no preveu presó per a l'infractor si té autoritat o és un funcionari
  • Insisteix en la transparència dels comptes de les campanyes electorals i dels partits polítics
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una sessió parlamentària a l'hemicicle del Consell d'Europa, a Estrasburg. Foto: EFE

El Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) va publicar ahir l'informe de compliment de la tercera avaluació d'Andorra. El Greco conclou que el Principat només «cobreix o tracta de manera satisfactòria tres de les vint recomanacions de l'Informe d'avaluació de tercer cicle». I afegeix que «aplica de manera parcial, dotze de les recomanacions restants, mentre que cinc més, no les cobreix a dia d'avui». L'informe presenta dues parts, la primera es refereix a la incriminació de la corrupció i la segona al finançament dels partits polítics. Les dificultats per homologar la legislació andorrana a l'europea són recurrents en el dos apartats, tot i que Andorra ja ha ratificat el Conveni penal sobre corrupció.

En el primer apartat deixa set recomanacions pendents que són la que es refereixen a les infraccions bàsiques de corrupció, la ratificació del Protocol addicional al Conveni penal sobre corrupció; la incriminació de la corrupció en el sector privat, el tràfic d'influència sobretot en la noció de remuneració del que ven i el que compra, així com el tràfic d'influència directe o per mitjà d'un intermediari; l'augment de les penes per als delictes de corrupció per part d'una autoritat o funcionari i la prevaricació o corrupció judicial; la competència dels tribunals andorrans en tota infracció de corrupció comesa a l'estranger per un funcionari andorrà o implicant un agent públic i la derogació de l'exigència de la doble incriminació sobre les infraccions de corrupció i tràfic d'influència comesa a l'estranger, i per últim, clarificar les condicions en què és acceptable la negociació amb el corrupte penitent que denuncia els fets.

En el segon apartat, Andorra no acaba de complir cap de les recomanacions que el Greco va fer el 2011, tot i que alguna la cobreix de manera parcial. Les recomanacions van des d'introduir una regulació que asseguri la transparència en el finançament dels partits polítics, fins a completar la legislació amb «sancions efectives, proporcionals i dissuasives aplicables a les infraccions que puguin cometre totes les parts, fins i tot els patrocinadors en el finançament de les campanyes electorals».

Les recomanacions que el Greco valora que Andorra incompleix es refereixen a la comptabilitat de les campanyes electorals, la inscripció de les aportacions ja siguin financeres o en espècies així com de les despeses en els llibres; la introducció de mesures perquè els comptes de les llistes presentades per coalicions incloguin la situació financera de cada candidat o grup de candidats, i la obligació per als partits i els candidats de fer públiques les donacions a partir d'una certa quantitat i d'identificar el patrocinador. Cosa que el Greco també demana que s'integri en la llei de finançament de partits polítics amb l'objectiu de complir amb obligacions de transparència com ara publicar els comptes periòdicament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT