PUBLICITAT

Una gran allau obliga a enviar maquinària andorrana a França

  • La prefecta de l'Arieja va anul·lar la reunió de dijous després de trobar-se un cotxe bolcat a la carretera
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

La màquina llevaneu amb turbina que el COEX va posar a disposició del departament de l'Arieja per treure la neu de la RN20, ahir Foto: EL PERIÒDIC

Una gran allau caiguda entre l'Ospitalet i la boca nord del túnel del Pimorent, a les dues de la matinada de dijous a divendres, va obligar a tallar l'accés andorrà amb França. L'allau, que no va tenir conseqüències tràgiques perquè en aquell moment no circulava cap vehicle per la carretera RN20, va deixar en un estat intransitable la carretera, i des del país veí es va requerir el suport andorrà. Per aquest motiu el Principat hi va enviar una turbina i va posar a disposició del departament de l'Arieja el servei del COEX. Feia una dècada que el país veí no sol·licitava l'ajuda d'Andorra en forma de maquinària per temes de mobilitat.

Ahir al matí, la zona d'Envalira s'aixecava amb 70 centímetres més de neu, que sumats als acumulats al llarg de la setmana deixava un panorama de dos metres de neu a la cota 2.500 metres. Els accessos francesos estan tancats, però també es va decidir, veient l'estat de les carreteres, tallar l'accés a Arcalís i el Coll d'Ordino, a més d'efectuar talls puntuals a la zona de Soldeu per fer baixar allaus. La cooperació entre Andorra i França, concretament amb la Prefectura de l'Arieja, va permetre acordar a les 18 hores el pas d'un comboi per comunicar l'Ospitalet i el Pas de la Casa. Un cop arribat al Pas, i en coordinació amb les autoritats andorranes, va efectuar el recorregut invers en direcció a l'Ospitalet. Posteriorment es va tornar a tancar la carretera entre Ax-les-Thermes i el Pas de la Casa per motius de seguretat.

REUNIÓ CANCEL·LADA AMB L'ARIEJA / Precisament va ser per temes de seguretat que es va decidir anul·lar la reunió que havien de mantenir dijous membres del Govern amb la prefecta de l'Arieja, Nathalie Marthien. Durant el trajecte cap Andorra Marthien va trobar un cotxe bolcat a la carretera, fet que va acabar de convèncer-la de fer marxa enrere i cancel·lar la trobada per més endavant. Durant la reunió s'havien de tractar temes relacionats amb la viabilitat hivernal com el Túnel del Pimorent, les previsions meteorològiques d'aquesta temporada d'hivern que tot just comença, les condicions actuals de les carreteres i la coordinació entre els cossos de Bombers. Paral·lelament, també s'havia acordat tractar aspectes d'accessos viaris, com la represa dels treballs de la desviació d'Ax-les-Thermes –que permetrà als conductors restar 10 minuts al trajecte–, i la possibilitat d'incloure finançament dels fons FEDER per millorar la RN20.

Precisament d'aquest tema va parlar ahir el cònsol d'Encamp, Jordi Mas, que va tornar a lamentar les restriccions de trànsit que s'han produït a l'accés amb França aquests dies, degut a la «poca celeritat» per part de les autoritats franceses a l'hora de netejar la carretera.

També van lamentar aquests talls des de la Unió Hotelera. El seu director i portaveu, Òscar Julián, va afirmar que el tancament suposa cancel·lacions que «ronden els 25.000 euros». Julián va criticar l'actitud de les autoritats franceses: «el govern francès està posant totes les traves possibles perquè aquesta gent no pugui arribar al país».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT