El VPC s'imposa al Lalande en un fangar i es manté invicte a casa

• Sense jugadors de pes com Otar o Abelló, l'equip de Martínez venç el Lalande 29-17 i suma cinc punts
IVÁN MOURE

Ginesta vola per superar la línia de marca del rival per aconseguir el tercer assaig del VPC, en el duel d'ahir contra el Lalande al Camp del Consell Foto: TONY LARA

El VPC afrontava ahir un partit clau en les seves aspiracions i el va superar amb nota. L'equip que dirigeix Dídac Martínez rebia al Camp del Consell el Toulouse Lalande Aucamville amb baixes de pes com les d'Otar Barkalaia o Marc Abelló, però tot i així va ser molt superior, es va imposar per 29-17 i va sumar el punt per bonus ofensiu, mantenint-se a més invicte a casa.

Per aspecte, el Camp del Consell donava més imatge d'un fangar que d'un camp de rugbi. Les nevades dels darrers dies finalment no van impedir que el Lalande pogués desplaçar-se a Andorra, però sí que van deixar el camp espès i va provocar un ritme de joc més lent de l'habitual i travat però al cap i a la fi va ser dominat pel quinze tricolor de cap a peus.

Sense els dos millors especialistes amb els peus, el VPC va haver de recórrer al jove Ginesta, que va estar impecable, per efectuar els xuts a pals. Ell mateix va inaugurar el marcador ben d'hora, amb una penalitat que va ser contrarestada de la mateixa manera abans del minut 5.

Magallon i companyia, però, estaven sent superiors davant un rival amb menys activitat ofensiva de l'esperada per la posició que ocupa en la taula. Així que quan es complia el quart d'hora i després d'un parell d'avisos, Paul Alieu va trobar la primera escletxa en la tova defensa visitant per fer la primera marca i amb la transformació de Ginesta, fer pujar el 10-3.

Allò va deixar groggy al Lalande, gens còmode en una tarda no excessivament freda però sí afectada per com estava el terreny de joc. Jamrulidze va tenir a tocar la segona marca dels de Martínez, però després d'obrir-se forat en el flanc esquerre de l'atac i quan anava tot sol cap a la línia de marca, va decidir passar l'oval a la dreta, quan estava a punt de ser caçat per dos rivals dins la línia de 22 metres. Al costat no tenia ningú i la jugada va quedar en no res.

Poc després va ser Roger Fité qui va provar un drop centrat i aparentment fàcil, però va colpejar l'oval amb l'exterior.

El Lalande va treure petroli de dues accions d'atac, sancionades amb penalitat, que el van apropar en l'electrònic (10-9) però quan faltaven 12 segons per complir-se el temps reglamentari, Roger Fité va trobar camí entre la defensa en una segona jugada després d'una incursió de Jamrulidze i va fer el segon assaig tricolor, de nou completat per Ginesta. Era el 17-9 i aquesta acció va marcar el descans.

Sense ganes de rebre ensurts, el VPC va sortir en la segona part amb la mateixa mentalitat i els visitants tampoc no van reaccionar.

Continuava l'equip andorrà a l'atac fins que en el minut 50, en una ràpida transició a dreta, va rebre Magallon, que tapat per dos va cedir a Alieu i aquest a Ginesta, que va aconseguir una espectacular marca just a la cantonada i després de volar per evitar el placatge. De nou va transformar per fer pujar el 24-9.

Va tornar a posar l'oval en joc el Lalande i en qüestió de segons, el VPC ja havia recuperat i allunyat el perill. Va ser la tònica de tot el matx que va desesperar els visitants fins a tal punt que en el minut 65 es van quedar amb un jugador menys després d'una petita batussa.

Quedava un quart d'hora i el Lalande va puntuar amb una penalitat, ràpidament contrarestada pel VPC amb un assaig col·lectiu que suposava la sentència (29-12), tot i que l'àrbitre va decidir allargar el descompte a més de sis minuts i va haver-hi temps per un últim assaig visitant que no canviava res.

Amb aquesta victòria el VPC passa a ser segon amb 23 punts, un més que el seu rival d'ahir i els mateixos que el Villeneuve, que té un partit menys. El Lavelanet passa a ser el líder amb dos punts de marge respecte dels andorrans en superar ahir el Ramonville per un ajustat 12-11.