PUBLICITAT

Àustria i Luxemburg tornen a bloquejar l'intercanvi d'informació

  • Volen un acord amb altres països, entre ells també Andorra
EL PERIÒDIC
BRUSSEL·LES

Periodic
El vicepresident d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn conversa amb la ministra de Finances austríaca Foto: EFE

Àustria i Luxemburg es van negar ahir a avançar cap a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal sobre l'estalvi bancari a la Unió Europea ( UE ) fins que hi hagi un acord amb Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, Andorra i San Marino.

L'intercanvi automàtic de dades és una de les novetats que introduiria la directiva europea sobre estalvi fiscal a la UE , una polèmica mesura que va ser proposada per la Comissió Europea ( CE ) fa cinc anys en la lluita contra l'evasió i el frau fiscal .

«Els acords amb països tercers són una condició prèvia perquè es pugui acceptar la directiva», va recalcar la ministra austríaca de Finances, Maria Fekter, en una deliberació pública durant el Consell de ministres europeus d'Economia i Finances ( Ecofin ).

«És crucial que ens regim tots per les mateixes regles, i per això els tercers països europeus han d'acceptar- també», va afegir.

La ministra austríaca va reconèixer que hi ha un acord al G-20 (Grup de països desenvolupats i emergents) per avançar cap a un intercanvi d'informació fiscal a escala internacional en la lluita contra el frau i l'evasió, però va considerar que malgrat aquest compromís en la pràctica no s'ha produït cap avanç .

«Ens alegra que el G-20 hagi dit que la propera norma internacional serà l'intercanvi d'informació, però amb paraules no n'hi ha prou, volem fets», va comentar el ministre luxemburguès, Luc Frieden, que es va declarar sorprès que s'hagi inclòs aquesta qüestió en la agenda quan el seu país segueix amb un Govern en funcions després de les eleccions del passat 20 d'octubre.

El titular luxemburguès també es va referir a les negociacions amb tercers països i va destacar que «Suïssa encara ni tan sols ha adoptat el mandat sobre com negociar», pel que va demanar esperar que hi hagi un resultat en aquest àmbit abans d'avançar dins de la Unió.

«A partir del 1 gener 2015 farem el mateix que facin tots els altres països de la UE», va afegir, segons informa Efe .

Tots els altres estats membres, la Presidència lituana de torn de la UE i la CE van insistir, en canvi , en la necessitat d'avançar cap a l'intercanvi d'informació fiscal a l'espai comunitari amb independència del que passi a escala internacional.

MASSA LENTITUD / El ministre lituà de Finances, Rimantas Sadzius, va recordar que la modificació d'aquesta directiva sobre fiscalitat de l'estalvi porta sobre la taula des del 2008 i que el Consell Europeu de maig va sol·licitar tancar un acord abans de finals d'any.

«La Presidència considera que ha arribat el moment d'arribar a un acord sobre aquest assumpte», va sostenir Sadzius .

«Seria incomprensible que Europa no s'apunti a aquest canvi automàtic de dades, la directiva és un mínim dins del mercat interior», va subratllar el ministre francès de Finances, Pierre Moscovici

Àustria i Luxemburg han bloquejat l'avanç de la normativa des de la seva proposta perquè consideren que l'intercanvi d'informació automàtic dins de la UE els perjudica si no es produeixen en paral·lel a un canvi internacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT