PUBLICITAT

Vehicles amb rodes de contacte o amb cadenes al maleter tot l'hivern

  • Els conductors, excepte els turistes, s'hauran d'equipar de novembre a maig per evitar sancions de fins a 180 ?
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé, ahir durant la compareixença al Consell de Ministres. Foto: ÀLEX LARA

Entre l'1 de novembre i el 15 de maig tots els vehicles que circulin per les carreteres andorranes hauran d'estar equipats amb pneumàtics d'hivern o amb cadenes per a la neu. En el cas de les cadenes, hauran d'estar posades a les rodes quan la calçada estigui parcialment o totalment nevada, o quan estigui gelada. Així ho va aprovar ahir el Govern en Consell de Ministres, una mesura que implica un canvi en l'actual Codi de Circulació.

En el cas d'incomplir aquesta normativa les sancions seran de 60 euros si les condicions de la calçada no estan perjudicades per la neu o pel fred, i de 180 euros quan sí que ho estigui. És a dir, si neva i no es porten cadenes o pneumàtics de neu els agents de Circulació podran multar als conductors amb aquest 180 euros de multa.

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé va justificar aquesta mesura «per incrementar la seguretat viària durant l'hivern», de manera que s'evitin «danys personals». Va assegurar que es tracta d'una decisió «esperada» i «necessària», i que s'adapta a les condicions del país. Alcobé va recordar que l'actual Codi de Circulació té 15 anys de vigència i que calien aquests canvis, anunciant que només són l'inici «d'una modificació de més abast de la normativa» actual.

Això sí, tal i com va informar el ministre, la mesura només afectarà a residents al Principat, i per tant en queden exclosos els turistes que visitin Andorra durant la temporada d'hivern.

Pel que fa als terminis, Alcobé va informar que s'entraran les modificacions a la llei amb «tràmit d'urgència», per tal que aquestes pugui entrar en vigor ja aquest mes de gener i afectin una part d'aquesta temporada d'hivern 2013-2014.

Però no és aquesta l'única modificació a l'actual Codi de Circulació. També s'introduiran canvis pel que fa a la importació de vehicles d'ocasió. Aquesta tenia com a limitació fins ara que els vehicles tinguessin com a màxim tres anys d'antiguitat. Però a partir del gener el requisit general per poder matricular i inscriure un vehicle al registre serà el fet que aquest tingui una classificació euro igual o com a màxim d'un nivell inferior a la vigent per a l'any en curs. En qualsevol cas, no podrà ser mínima a la Euro 5, vigent des de setembre del 2009.

Així, va justificar Alcobé, se substitueix una limitació relacionada amb els anys del vehicle per una normativa que regula la importació de vehicles «d'acord amb criteris d'eficiència energètica i de preservació del medi ambient».

Aquesta mesura tindrà una sèrie d'excepcions: els automòbils antics i de museu, els vehicles d'ús exclusivament agrícola o ramader i els destinats a l'ús exclusivament sanitari o de seguretat.

15.000 euros per a les filipines / D'altra banda, durant el Consell de Ministres d'ahir es va aprovar la donació per part del Govern de 15.000 euros per a l'emergència a les Filipines causada pel tifó Haiyan. L'ajut es distribueix en dues partides: 5.000 euros per a la Plataforma d'ONGs i 10.000 euros per a l'Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació Humanitària (OCHA).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT