PUBLICITAT

Els alumnes de portuguès cauen a la meitat per les taxes

  • La signatura del CDI amb Portugal pot ser imminent, assegura De Almeida
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
De Almeida, al mig, amb el cònsol de Barcelona, Paulo Teles i Da Silva Foto: ÀLEX LARA

El secretari d'Estat de les Comunitats portugueses, José de Almeida Cesário, va visitar ahir el país per trobar-se amb la seva comunitat i també per tractar diversos temes polítics amb el Govern. Un dels temes és la negociació pel conveni de no doble imposició (CDI) que negocien els dos països. De Almeida va anunciar que hi ha prevista una reunió a Lisboa el proper 25 de novembre però que les negociacions estan molt «avançades» i la signatura per tancar l'acord pot ser imminent. El secretari d'Estat va analitzar d'altres qüestions, com l'actual estat de l'ensenyament portuguès a les aules andorranes. Un ensenyament que ha caigut a la meitat degut a la implementació de la taxa anual de 100 euros.

Actualment 180 alumnes estudien portuguès, vora un 50% menys per aquesta taxa. De Almeida va justificar aquest import perquè millora la qualitat dels estudis, tenint en compte que ara passen a estar dins «els nivells lingüístics del quadre europeu de llengües» i a més tindran una certificació i avaluació per part del Ministeri d'Educació. Per tot, el polític portuguès es va mostrar convençut que els pares acabaran percebent «que aquest nou sistema és molt millor», de manera que els propers cursos es recuperaran les xifres de fa un any.

Finalment, i pel que fa a la polèmica pel nomenament de Sofia Martins com consellera de la comunitat portuguesa, substituint l'actual cònsol honorari, Jose Manuel Da Silva, va manifestar que es tracta d'un càrrec «temporal per un període molt curt», tenint en compte que l'any vinent hi haurà eleccions per renovar-lo. Da Silva va afegir que és «un càrrec consultiu del Govern» que es relaciona «directament» amb la República portuguesa. Per tot, va demanar «no donar valor al que ens pot desunir» i treballar per «tenir una comunitat organitzada i unida». Des de l'inici de la crisi, va informar, la comunitat portuguesa a Andorra ha passat de les 16.000 a les 12.000 persones.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT