PUBLICITAT

DA esclata a Sant Julià

  • El 75% dels membres del comitè local marxen amb crítiques al comú i a la coalició amb UL
  • La primera maniobra és crear un grup de reflexió que derivi finalment en un partit polític
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'inici de la campanya electoral d'UL-DA a Sant Julià de Lòria Foto: TONY LARA

ADemocrates per Andorra li ha sorgit un greu problema a Sant Julià de Lòria, on s'ha quedat gairebé sense militància. Ahir li va ser comunicada a Toni Martí la decisió de la majoria del comitè parroquial d'abandonar el partit i formar un grup de reflexió política. A DA laurediana avui només queden unes cinc persones, incloent el conseller comunal Jaume Ramisa.

El malestar s'ha anat coent amb el temps. L'espurna va ser com es va imposar la llista per a les comunals el 2011, on DA va quedar marginada amb el predomini absolut d'UL, soci de campanya. Però després, amb el temps, aquest xup-xup de malestar ha anat creixent exponencialment per la gestió de Montse Gil al comú i per la gestió que s'està fent a Naturlàndia, segons van explicar ahir fonts presents a la reunió.

La decisió estava presa feia dies. Ahir se li va comunicar al cap de Govern, que va acudir a la reunió acompanyat pel ministre lauredià d'Afers Exteriors. Gilbert Saboya. Martí s'hi va resignar i va deixar per a una altre ocasió les seves habilitats per reconduir la situació. Sabia que tot estava dat i beneït i que ara per ara el 75% (uns 20) dels membres del comitè local han acordat marxar. Ahir, un dels crítics recordaven com s'havia imposat la llista d'UL a les comunals, amb el primer demòcrata al número 10 i «el canvi de jaqueta d'Alvarez i Besolí fent veure la seva reconversió a DA». El grup escindit no vol saber res de DA a nivell local, encara que mantenen les seves simpaties a nivell nacional i han deixat llibertat d'elecció als que han marxat a seguir donant suport als demòcrates al Govern i al Consell General.

A nivell de Sant Julià de Lòria l'escenari és molt diferent. «No hi ha hagut cap mena de diàleg entre UL i DA per gestionar el comú, i precisament és la gestió del dia a dia el que no ens agrada gens», va indicar un participant a la reunió del sector crític. De fet, il·lustren l'escenari com una «coalició que no existia en la que ens sentíem molt incomodes», i la principal motivació és que estan en absolut desacord amb les decisions que adopten els cònsols lauredians que, al seu parer, està «matant» la parròquia.

Amb més detall, consideren que Naturlàndia està abocada al fracàs i recorden amb to queixós que «només cal recordar com van fer fora als auditors simplement perquè no els hi va agradar el que deien». Però la crítica és més àmplia, «és una oposició generalitzada a com s'està treballant en el comú, no s'adopten mesures, el deute va en augment, es fan adjudicacions de feina sense fer participar a les empreses del poble i només cal veure com es troba el comerç»,va subratllar un dels ja exmilitants, que afegia que malgrat el format de coalició el comitè de DA no ha pogut aportar mai cap idea.

grup obert / El comitè local de DA queda reduït a la mínima representació. L'objectiu més immediat dels que han sortit per la porta és ara constituir un grup de reflexió obert on hi tingui cabuda tothom, independentment de la seva ideologia, «gent de DA, UL o del PS», per aportar idees que serveixin per «reconduir el comerç, Naturlàndia, el comú i revitalitzar la parròquia».

No amaguen que a l'horitzó hi ha clarament el repte de crear un partit polític, i expliquen que les coses haurien d'anar molt bé «per a què a les eleccions donem suport a DA». Martí es va limitar ahir a escoltar, a dir que entenia les queixes (no se sap si les comparteix) i va assegurar que treballarà per intentar reconduir la situació. Els ja ex avisen que no hi ha res a fer. Que la decisió és definitiva.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT