PUBLICITAT

Escaldes guanya 111 nous negocis i en té 24 més que a principis d'any

  • L'aparcament al Falgueró definirà si es tanca l'any en positiu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Consell de Comú celebrat ahir a Escaldes Foto: TONY LARA

L'activitat comercial a la parròquia d'Escaldes està viva, com ho demostra la bona acollida d'esdeveniments com la nit de compres del 12 d'octubre, o el balanç comercial pel que fa a l'obertura i tancament de negocis. En el que portem d'any s'han obert 111 nous negocis, segons va informar ahir en Consell de Comú la consellera de Finances, Núria Gómez. Tenint en compte que durant aquest mateix període s'han produït 87 baixes, el saldo positiu és de 24 noves iniciatives empresarials.

L'exoneració del 100% de l'impost sobre la radicació d'activitats comercials és el motiu que explica el balanç comercial positiu, va assegurar la consellera. Paral·lelament, els 94 nous negocis que van obrir l'any passat s'han beneficiat aquest 2013 de la bonificació del 50%, i el 39% del total de negocis (487 concretament) han vist reduït també l'impost a pagar, arran de la reclassificació dels índex de localització dels carrers de la parròquia. La reducció ha estat entre el 6 i el 40% i ha afectat zones com l'avinguda Copríncep de Gaulle, el carrer Santa Anna, la plaça de la Creu Blanca, l'avinguda del Pessebre o Fiter i Rossell.

Les mesures han comportat que el comú hagi deixat d'ingressar 150.000 euros en aquest concepte durant el 2013. Gómez va assegurar, amb tot, que la voluntat és mantenir els descomptes també al 2014.

El Consell de Comú va servir també per aprovar l'execució pressupostària del tercer trimestre. S'han liquidat el 60% de les despeses i el 75% dels ingressos, fet que permet presentar un superàvit de 3,2 milions d'euros. Els ingressos estan sent superiors a l'any passat gràcies a les transferències del Govern i també gràcies als impostos de construcció (amb el geriàtric com a principal font) i per l'aigua termal derivada de l'obertura d'Inúu (un 25% més).

En canvi, s'han perdut 200.000 euros en la recaptació dels aparcaments pel tancament del Falgueró i la no repercussió de l'IGI, i també s'han deixat d'ingressar 271.000 euros en concepte d'ITP.

Gómez no va voler concretar si aquest superàvit pressupostari es mantindrà també a finals d'any. Tot dependrà, va informar, de si es concreten abans d'acabar el 2013 inversions a la parròquia relacionades amb aparcaments. La més important és la del Falgueró. En aquest sentit, encara no s'ha decidit de quina manera fer l'equipament, si cobert (amb l'elevat cost econòmic que això representaria) o descobert.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT