PUBLICITAT

Els padrins canvien de casa

  • 222 persones viuen als geriàtrics d'Andorra de manera permanent i 58 hi van durant el dia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Usuaris de Clara Rabassa fan una classe de música. Foto: ANA/DP

Avui tanca la residència geriàtrica Solà d'Enclar i els interns es traslladaran al Cedre; aquest, juntament amb la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar, i les residència Clara Rabassa cuiden dels padrins que tenen una certa dependència i necessiten ajuda en diferents graus i es converteixen en les cases de totes aquestes persones, amb una mitjana d'edat al voltant dels 85 anys.

Els geriàtrics d'Andorra acullen actualment un total de 222 persones que hi viuen de manera permanent i 58 que hi van durant el dia, tal i com va informar l'ANA. A banda de la seves tasques, els diferents centres tenen com a objectiu potenciar l'atenció primària i l'assistència al centre de dia perquè no calgui l'internament d'aquelles persones amb prou autonomia per viure a les seves llars.

Una residència pública

A partir d'avui la residència del Cedre serà l'única residència pública del país. Actualment, el Cedre acull un total de 62 residents que hi viuen i 20 que van al centre de dia. Avui, però, hi aniran a viure les 46 persones del Solà d'Enclar i se sumaran al centre de dia set padrins més. És a dir que en total hi haurà 108 residents i 27 usuaris de dia, i encara quedaran places lliures per si augmenta la demanda. A Sant Vicenç d'Enclar, que és on la Comissió de Valoració Sociosanitària (Covas), que avalua l'estat dels pacients, destina normalment els que estan més greus, hi ha 54 persones vivint-hi, i 19 al centre de dia, i hi ha una plaça lliure encara a cada servei. La directora, Marina Duró, indica que normalment havien tingut llista d'espera, però que gràcies a l'obertura del Cedre, el 2009, actualment ha baixat l'ocupació. A Clara Rabassa, que és privada i per tant no cal que sigui una comissió la que determini si el padrí pot quedar-s'hi, no hi ha cap habitació buida. Tenen un total de 60 persones vivint-hi i algunes apuntades a la llista d'espera, apart de les 12 que van al centre de dia.

Augment de la necessitat d'ajuts

Pel que fa als preus, aquests varien en funció dels centres i de l'atenció que requereix cada pacient. A Clara Rabassa, la quota mensual està al voltant dels 2.000 euros per als que viuen al centre, però el centre no té atenció mèdica, i per tant aquesta s'ha de pagar quan es fan les visites necessàries als metges. Aquests preus, en algunes ocasions no els poden assumir els residents, i aleshores la fundació Clara Rabassa avalua el cas i pot subvencionar fins al voltant de 500 euros de la quota, i actualment ho fa en quinze casos. Amb la crisi, però, s'han incrementat les necessitats d'ajudes, i per això des del centre s'ha demanat suport al Departament de Benestar que havent estudiat els casos, al llarg d'aquest any ha donat ajuts ja a quatre residents de Clara Rabassa.

Al centre sociosanitari el Cedre, el preu de sojorn hoteler és de 780 euros al mes, però a part, els usuaris han de pagar 222 euros al mes per l'atenció residencial assistida, ja que la CASS cobreix el 90% d'aquesta prestació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT