PUBLICITAT

La immobiliària Hollandor servia per blanquejar diners del narcotràfic

  • Hermans Bloom feia anys que vivia a al país, era membre de l'AGIA i «coneixia les lleis d'Andorra»
  • El seu soci, assassinat el 2008, va aconseguir escapar de la policia andorrana fa deu anys
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general ahir de l'Aldosa, on Hollandor hi té una promoció immobiliària. Foto: ÀLEX LARA

L'holandès resident de 52 anys, detingut dimecres a la Massana en el marc d'una operació internacional contra el blanqueig de capitals, era el titular de la immobiliària Hollandor. L'empresa va ser creada el 1991 i s'especialitza en la venda de propietats d'alt standing del Principat, siguin de promocions pròpies (en tenien una a l'Aldosa), siguin propietats immobiliàries d'inversió, segons la pròpia Hollandor fa constar a diverses pàgines d'internet. Però paral·lelament, la immobiliària servia al seu gerent, Herman Blom, per blanquejar diners provinents del narcotràfic a gran escala.

Blom feia més de 20 anys que residia a la Massana i gestionava Hollandor des del seu despatx personal. Els seus clients provenien sobretot dels Països Baixos i també del Regne Unit, i no només els assessorava en temes immobiliaris, sinó també en aspectes empresarials i de residència (segons ell mateix fa constar en un bloc a internet). Blom era membre de l'AGIA i fins i tot va obtenir l'estiu de l'any passat el diploma de la formació que ofereix el Col·legi sobre legislació immobiliària andorrana, fet que li permet «conèixer molt bé la normativa del país», va manifestar ahir el president de l'AGIA, Joan Carles Camp. Segons va informar ahir el president del Col·legi, Blom s'havia dedicat des de sempre al sector immobiliari, va estar uns anys «en stand by» i des de feia dos anys havia reprès la professió. Camp va afegir que com a col·legiat de l'AGIA, «nosaltres mai vam tenir cap problema amb ell».

És a dir, a Andorra pocs sospitaven de les operacions fraudulentes de Blom. I això que feia anys ja que era seguit tant per la Justícia andorrana com per les autoritats del seu país d'origen. Va ser el darrer any quan el cas, anomenat Operació Cavall de Troia al Principat, i Operació Sunbird als Països Baixos, es va accelerar. Ambdós països es van intercanviar un important volum d'informació i van ser els holandesos els que van començar a estirar de la corda, sempre sota el control del batlle andorrà. Paral·lelament, van enviar diverses comissions rogatòries internacionals i van sol·licitar l'extradició del resident holandès. Tot ha estat coordinat per l'Oficina Central d'Eurojust, amb seu a La Haia (Països Baixos).

Finalment dimecres es procedia a la detenció de Blom i al seu ingrés a la Comella. Paral·lelament, i tal i com va informar la Policia ahir, es van efectuar diversos registres, que van dur al bloqueig de 300.000 euros en comptes bancaris, el segrest de tres vehicles i l'embargament d'una parcel·la de terreny.

Però aquestes no han estat les úniques intervencions efectuades en el marc d'aquesta Operació Cavall de Troia. També dimecres es va detenir a Espanya (a Marbella i a Alacant), a dos súbdits holandesos més, exresidents al Principat. La Guàrdia Civil també va procedir al segrest dels seus béns immobles i de vehicles de luxe. En total, han quedat bloquejats 16 milions d'euros de diversos comptes bancaris, tots ells presumptament provinents del blanqueig, dins la xarxa criminal de tràfic d'estupefaents «a gran escala», va informar la Policia.

Blom romandrà a la Comella fins que es completin els tràmits d'extradició sol·licitats pels Països Baixos. També els dos exresidents al Principat, ara a presons espanyoles, seguiran el mateix camí. Tot apunta que serà un tràmit ràpid.

Un soci que escapa de la Policia / Feia anys que Blom estaria blanquejant diners a través de la immobiliària massanenca. Ho feia a través d'un soci, també holandès i que tenia un pis a Andorra. Es tracta de Richard van der Bunt, un home que ja a principis del 2000 era buscat per la Interpool i tenia una ordre de detenció. De fet, l'any 2002, mentre estava al Principat, van der Bunt va aconseguir escapar de la Policia andorrana durant un control. Segons fonts properes al cas, ell seria qui li portava els diners a Blom, que posteriorment blanquejava a Andorra. Fa quatre anys, van der Bunt va ser assassinat a Madrid d'un tret al cap.

Per tot, aquest cas, que ja feia anys que cuejava i que té una magnitud a escala internacional, portarà perjudicis pel sector immobiliari andorrà, segons lamenta l'AGIA. «Ens sap greu, perquè pot esquitxar tot el sector», va manifestar Camp.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT