PUBLICITAT

El Govern desestima el recurs d'Apapma i no sancionarà Encamp

  • L'Executiu insta les associacions animalistes a anar a la Batllia
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Un moment de la celebració de les vaquetes, el passat mes de juny a Encamp Foto: EL PERIÒDIC

A finals d'aquest mes d'agost el Govern es pronunciava sobre l'afer de l'espectacle de les vaquetes, arran d'un recurs presentat per les associacions ecologistes i en defensa dels animals Apapma i Laika. Segons va dictar l'Executiu, en un futur «es resoldran desfavorablement» les sol·licituds de celebració d'aquests espectacles o de característiques similars. Però tant l'Apapma com Laika no es van quedar satisfets amb aquesta postura i van demanar, en un segon recurs presentat al setembre, «l'aplicació del règim sancionador» que dicta la llei per als impulsors de l'esdeveniment. És a dir, demanaven una sanció per al Comú d'Encamp. Però el Govern ha resol desfavorablement a aquesta petició. Tal i com es fa constar a la resolució governamental feta pública aquesta setmana, i a la que ha tingut accés EL PERIÒDIC, no s'instruirà «cap expedient sancionador ni cap amonestació» al Comú «per no haver vulnerat el contingut de la normativa vigent ni haver fet cas omís de les recomanacions establertes per part del Govern».

Així, i malgrat que el primer recurs deixava palès que s'havia pogut incomplir la Llei de tinença i protecció dels animals del 2012, la celebració de les vaquetes del juny quedarà sense cap mena de sanció. I fins i tot oberta a que en un futur es pugui tornar a celebrar, ja que en cap punt de la segona resolució es fa esment de la part del recurs on es demana «la futura prohibició» d'espectacles similars. És un fet que es contradiu amb la primera postura del Govern, on sí que exposava que no es donaria el vistiplau a celebracions que presentin «dubtes raonables» partint de la normativa vigent.

la justícia, l' única via / La postura del Govern ha causat sorpresa en el sí de les dues associacions. A més a més, ara només els queda l'opció d'acudir a la Batllia si volen seguir amb el posicionament que cal aplicar les sancions que dicta la llei i que cal prohibir la celebració de qualsevol tipus d'espectacles públics amb els animals com a protagonistes. Tal i com exposa el Govern «aquesta resolució esgota la via administrativa» i per tant, «contra aquesta resolució pot interposar-se demanda davant la secció administrativa de la Batllia». Tant Laika com Apapma decidiran la setmana vinent si seguir endavant (amb el conseqüent cost econòmic que això suposaria), o aturar les seves reclamacions.

Per arribar a les conclusions d'aquesta segona resolució, el Govern informa al text que tècnics del Departament d'Agricultura es van entrevistar amb el ramader propietari dels animals, qui va informar que les tècniques «pel maneig dels animals eren les emprades habitualment en la conducció d'aquest tipus de bestiar». Paral·lelament, exposen que l'ús de la pica elèctrica «és d'ús habitual en ramaderia i no respon a una necessitat d'estimulació dels animals perquè es trobin en un estat alterat durant l'espectacle».

Finalment, i això ja jo van deixar palès a la primera resolució, asseguren que «durant els dos dies d'espectacle únicament es va registrar un breu incident en el moment en què un participant va establir contacte físic amb un dels animals». Davant aquesta situació, «l'organització va actuar de forma immediata expulsant aquesta persona del recinte». Però les dues associacions reiteren que es van produir «molts altres contactes entre els participants i les vaquetes, tot i que de menys gravetat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT