PUBLICITAT

La UHA i la PIME volen formació perquè l'hoteleria contracti aturats

  • Els programes de la Taula de Treball són insuficients per reciclar els treballadors d'altres sectors
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va explicar ahir que «les formacions que s'ofereixen des del Servei d'Ocupació i la Taula de Treball per al nostre sector són molt bàsiques i en cap moment poder servir per reciclar aturats que venen d'altres sectors». Si l'hoteleria és un dels sectors que més treballadors contractarà aquest hivern i per això té la quota d'autoritzacions de treball més elevada amb 1.450 autoritzacions i 300 més per als hotels de pistes, el nombre d'aturats va passar de 946 a l'agost a 1.116 el setembre, i encara pot augmentar tal com va reconèixer el Govern en la presentació de les quotes. Julián va confirmar que «el sector necessita personal tot l'any però, si contractem treballadors no qualificats farem un mal favor al país». I va defensar que «per poder contractar més a Andorra, cal ser conscients que necessitem una formació ben organitzada i planificada d'entre 200 i 300 hores, com es fa arreu, per absorbir treballadors d'altres sectors cap al nostre». I va recordar que «ara mateix Educació ofereix tres formacions que són tres petits mòduls que poden complementar els coneixements del personal, però res més».

El director de la UHA va explicar la temàtica i durada dels cursets que van des del servei de begudes i còctels senzills (19 hores) a la introducció als vins (5 hores), passant per les bones pràctiques al restaurant (10 hores). Per tot això, els hotelers també troben que el contingent de quotes que els ha estat destinat «és just» va dir Julián. I tot i que va reconèixer que l'any passat el sector no el va esgotar, també va afegir que «no és d'estranyar perquè ens demanen molta burocràcia i se'ns dóna molt poques facilitats per contractar gent de fora». I va afegir que «si hi se'ns donessin més facilitats segur que en contractaríem més i esgotaríem la quota».

Una vella reivindicació / Marc Aleix, president de la PIME i ex-president de la UHA, va explicar que «fa anys que la PIME reclama formacions adaptades a la realitat social i econòmica del país». I va afegir que «tenim un petit problema i és que l'Administració andorrana és aliena a aquesta realitat». I va recordar que «fa vint anys quan presidia la UHA vam signar els primers convenis de formació continuada amb el Lycée Comte de Foix i vaig apostar perquè el sector contractés els professionals que en sortien amb salaris dignes, però no hi va haver res a fer». Aleix va continuar defensant que «el que ens passa ens ho hem buscat, perquè per tenir un sector hoteler d'excel·lència, caldria que el salari mig del sector fos igual o una mica més elevat, en funció del treball, que el salari mig del país». Aleix va concloure que «mentre els assalariats de l'Administració viuen en un món irreal es vol castigar el sector privat sense cap retorn a canvi».

Autònoms indefensos / El president de la PIME va reiterar que «el Govern hauria de proporcionar una formació adient als aturats perquè puguin ser contractats en altres sectors, si cal, i no abocar-los a la indefensió com es vol, fent-los autònoms». I va recordar que molta gent de més de 50 anys «es trobarà amb una mà al davant i l'altre al darrera d'aquí a pocs anys, perquè tot i que els tornin el capital cotitzat a la CASS, cap assegurança privada els voldrà». I va afegir que « et diuen que cotitzis a la Seguretat Social i a una assegurança privada, com si la gent tingués la butxaca de Rothschild o el salari que es percep a l'Administració». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT