PUBLICITAT

Andorra Turisme s'enrola al cartell de la capital i hi injecta 30.000 euros

  • Escribano, que s'acaba de jubilar, seguirà el curs que ve com a director artístic
  • LA PROGRAMACIÓ
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
KIRI TE KANAWA - El 10 de gener amb Gari Matthewman al piano / KOOL & THE GANG - El 18 de gener amb el cantant i baixista Ronald 'Kool' Bell al capdavant. / SIMFÒNICA DEL TEATRE MARIINSKY - El 14 de febrer amb Valeri Gergiev a la direcció. / BBC BIG BAND - El 27 de març amb la vocalista Gerogina Jackson. / ACADÉMIE DE DANSE PRINCESSE GRACE - El 8 de març amb el coreògraf Luca Masala a la direcció. Foto: EL PERIÒDIC

Dies enrere avançàvem en aquest racó de diari dues de les figures de la 20a Temporada de música i dansa: la soprano novazelandesa Kiri te Kanawa, que obrirà el cartell amb la píndola lírica de rigor –el 10 de gener, al Centre de Congressos de la capital– i la Simfònica del teatre Mariinsky de Sant Petersburg dirigida per Valeri Gergiev –probablement, la batuta més aclamada del moment–, que debutarà al Principat el 14 de febrer i que ho farà, a més, amb la 5a de Txaikovski. Quasi res. Faltaven per confirmar els altres tres pisos del pastís que el director artístic del cartell, Josep Maria Escribano –autor també de la metàfora pastelera– ha preparat per a l'efemèride. I com que sempre es reserva un as a la màniga –recordin el curs passat l'orquestra Pink Martini, que va arrasar– la d'aquest any és la presència de Kool & the Gang, històrica i veterana banda de funky nascuda el 1964 a Nova Jersey i liderada pel baixista Robert Kool Bell. Una formació per tant venerable, que ha venut al llarg del seu mig segle de vida prop de 70 milions de discos, que acumula un grapat de hits al sarró –Celebration, Big Fun, Get down on it, Joanna...– i que va revifar de cara al gran públic quan Quentin Tarantino va incloure un tema seu, Jungle Boogie, a Pulp Fiction.

En fi, que la cita és el 18 de gener, i Escribano augurava ahir que al final de la nit no quedarà ningú assegut a la butaca. Que tot el públic seguirà dempeus el ritme del Gang. ja es veurà, perquè la platea del Centre de Congressos no és precisament una acollidora pista de ball. En un sac artístic similar podríem posar l'actuació de la BBC Big Band que tancarà el 27 de març la Temporada, que –com es veu– ha optat per concentrar les cinc funcions habituals en el primer trimestre de l'any. Després hi tornarem, perquè es tracta només d'una de les novetats que Escribano, el Comú d'Andorra la Vella i MoraBanc –que patrocina el cartell des del 1997 i que el 2009 en va assumir directament l'organització– han cuinat per al 20è aniversari. Però tornem a la BBC Big Band, que compareixerà amb la vocalista britànica Georgina Jackson i un programa que retrà homenatge al gran Duke Ellington en el 40è aniversari del traspàs del director i pianista nord-americà. I com que la Temporada porta també la dansa al cognom, consignem per acabar l'única incursió del curs en el que és probablement el més castigat dels gèneres escènics. La cita amb el ballet clàssicc –aquest any no hi ha flamenc, afortunadament– anirà a càrrec de l'Acadèmia de dansa Princesa Gràcia de Mònaco, el planter dels cèlebres ballets de Monte-Carlo, un megaclàssic del tutú. Que ningú no s'enganyi, advertia ahir Escribano, pel nom de la companyia: que es digui «acadèmia» no significa que sigui una compannia ni «barateta» ni de ballarins «en formació». Es tracta, assegura, d'una de les «millors» formacions del continent. I convindran vostès que si a algú hem de fer confiança en aquesta matèria, és al director de la Temporada.

Ja que en parlem: Escribano acaba de fer els 65 anys. Així que oficialment es jubila. El cas, però, és que continuarà al capdavant del cartell –tal com van confirmar ahir Joan Carles Sasplugas, director general de MoraBanc, i la cònsol de la capital, Rosa Ferrer– i en la nòmina del comú, en una decisió absolutament atípica –recordin només la bronca que es va generar ara fa tres anys amb motiu de l ajubilació de carme Tinturé, alshores directora de l'Escola d'art– i de conformitat amb el conveni firmat el 2011 amb l'entitat financera, pel qual MoraBanc assumeix l'organització de la Temporada i el gros del patrocini –170.000 euros– mentre que el Comú hi aporta la logística... i la direcció artística.

Però havíem parlat una mica més amunt de novetats: la més rellevant probablement sigui la incorporació a la manxeta de patrocinador d'Andorra Turisme, que hi injectarà 30.000 euros des d'aquest mateix curs i amb la intenció de repetir en anys successius. Un fitxatge que ha permès incrementar fins als 350.000 euros el pressupost de la Temporada –50.000 més que el 2012– i que ha fet finalment possible el bolo de la Simfònica del Mariinsky, amb un caixet pel que es veu estratosfèric que, sense Andorra Turisme, hauria sigut senzillament inassumible, segons Ferrer. El cas és que el gerent de l'artefacte, Betim Budzaku, que s'estranayava ahir –i amb raó–que hagin hagut de passar 20 anys perquè Andorra Turisme descobrís la Temporada, esgrimia també els eixos d'aquesta nova col·laboració:la promoció del cartell a través del web d'Andorra Turisme i dels 3,5 milions de visitants anuals, i la venda d'entrades en el mercat internacional. I tot, per completar amb una programació cultural l'oferta d'hivern de la «marca Andorra» –com li agrada la paraula brand, a Budzaku. Que turista de neu, va venir a dir, trobi alguna cosa més que «muntanya i shopping».

La Temporada està de celebració –aquest 20è aniversari– i el mateix Sasplugas ja va dir ahir que no s'havien escatimat recursos per confecconar el que va definir com un «superprograma». Ho deia, sobretot, per la Simfònica del Mariinsky i per Kool & the Gang, els caps de cartell del 2014. No hi ha una Pink Martini, és cert, i molt menys aquell Kevin Costner que fa dos anys va estar a punt, a punt de venir, quina llàstima. Però no ens negaran que amb els saldos que ens col·loquen últimament –i no assenyalarem ningú, només faltaria– cal ser molt llepafils per posar-li pegues a la Temporada. ¿Que cada vegada s'assembla més a Cap Roig que a Santa Florentina? Potser sí. Però si l'alternativa és la mort per pura inanició –i per deserció de la clientela– la decisió sembla òbvia. Les entrades, en fi, mantindran els preus de l'any passat –entre 20 i 35 euros– excepte Kool & the Gang i la Simfònica –entre 30 i 40. Els abonaments, 150 euros. Corrin, corrin.

 

NOTICIES RELACIONADES:

http://www.elperiodicdandorra.ad/cultura-i-oci/30200-la-simfnica-del-mariinsky-tamb


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT