PUBLICITAT

La FACA ressuscita

  • Les associacions de comerciants acorden renovar la junta i donar un nou impuls a la Federació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Multitud de gent comprant per l'avinguda Meritxell Foto: TONY LARA

Els presidents de les associacions que engloben la FACA van reunir-se ahir per decidir el futur de l'entitat, en stand by des de fa uns mesos per la manca d'implicació dels seus afiliats, segons lamenta una part de la junta. La divisió interna, però, es va soldar en bona part ahir durant la reunió mantinguda. Els assistents van decidir tirar endavant la Federació d'Associacions de Comerciants, donant-li un nou impuls i «renovar» la seva imatge, tal i com va manifestar la seva presidenta Susagna Venable.

Van ser una desena de presidents d'associacions de comerciants els que van decidir ahir ressuscitar la FACA (alguns no van poder assistir a la reunió però ja per avançat havien donat el seu suport a mantenir-la viva). Entre ells l'Associació de Petits Comerciants, les de Meritxell i Carlemany, la del Centre Històric de la capital, la del Pas de la Casa, la de la Massana, la de Prada Ramon i la d'Arinsal. «Hem acordat tirar endavant la FACA, hi ha moltes ganes», va manifestar Venable, afegint que el que s'ha de fer a partir d'ara és «tornar a engegar la maquinària». Un dels punts que ha decantat la balança cap a mantenir viva l'associació és l'opinió entre el sector que cal una «federació nacional» per tractar temes de país, sobretot quan s'ha d'assumir el paper d'interlocutor davant les administracions públiques.

Amb tot, el que es va fer ahir va ser un primer contacte de les aspiracions dels membres de la FACA i de quin és el rumb que ha de seguir. A partir d'aquí, els presidents de cada associació s'hauran de reunir amb els seus afiliats per exposar el posicionament pactat i convèncer-los de tirar endavant la federació. Comptant totes les associacions que integren la FACA, hi ha vora 700 afiliats.

Nous estatuts, nova junta / Un dels punts acordats ahir durant la reunió és la necessitat de renovar la junta actual. De fet és aquesta junta la que havia generat controvèrsia i havia posat la FACA en perill, ja que una part es mostrava poc implicada i no participava als projectes de la federació. Venable va recordar que formar part de la juta implica tenir temps i també ganes. «Cal una renovació de les cares actuals, cal començar de nou, amb nous càrrecs», va afegir la presidenta de l'ens.

Per poder dur a terme aquest objectiu, serà necessari modificar els estatuts de la FACA, ja que actualment exposen que la renovació de càrrecs es realitza cada quatre anys. L'acordat ahir és que aquest període es redueixi, per exemple, a dos anys.

A L'AGOST, TOCADA I QUASI ENFONSADA / Va ser a finals d'agost quan es feia públic que el màxim representant del sector del comerç estava en vies de desaparèixer. La desunió dels comerciants que la integren i la poca implicació d'aquests en iniciatives per potenciar el comerç eren els dos factors que havien portat al desgast de la junta, segons exposava el seu vicepresident, Antoni Miralles. «Si els comerciants tenen ganes de fer coses continuarem, però si no hi ha ganes ens dissoldrem». Miralles es mostrava decebut amb el comportament actual dels comerciants. Va parlar de «falta de voluntat i de falta d'interès» per la seva part, un fet que situava la FACA en «una posició de debilitat» a l'hora de fer peticions tant a l'administració pública com a la Cambra de Comerç.

Una part encara es mostrava partidària de mantenir viva l'associació, però l'altra es mostrava esgotada i reclamava la seva desaparició. Finalment, ha tingut més pes el primer posicionament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT