PUBLICITAT

Harms: «El sistema social és obsolet i caducat»

  • El filòsof proposa com a via per redreçar-lo la participació ciutadana
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La presentació dels debats, ahir a la seu de MoraBanc Foto: ÀLEX LARA

La conferència plenària dels setens Debats de Recerca, realitzada ahir pel doctor en filosofia Hans Harms, va posar en relleu la importància de canviar el sistema social en el que vivim, el qual és «obsolet i caducat». Per redreçar-lo Harms proposa com a via la participació ciutadana, trobar alternatives i en resum, produir, gastar i consumir menys, per viure millor.

Harms, va criticar que «cap partit polític presenti alternatives» i que l'únic mecanisme que coneixen i promulguen «és el creixement de llocs de feina, és a dir més explotació». Segons l'expert, vivim en una societat amb un model social «caducat i obsolet», i tot i reconèixer que no té la solució, proposa obrir un debat social que va més enllà de la producció. I és que Harms va reconèixer que els indicadors socials demostren que estem obsolets, que hi ha exclusió total d'una generació, marginació dels grups socials, i que en una social-abundància, cada dia tenim més exclusió i més gana. A més, va concloure, «ens estan incitant a mantenir el sistema, a gastar i a treballar per produir i comprar coses que no necessitem». Així, «cal reflexionar perquè estem posant en perill el planeta». La via que proposa l'expert és la participació ciutadana, ja que «si ens asseiem a parlar, a dialogar sobre aquest tema, ho arribarem a solucionar. Tinc fe en els ciutadans», va reafirmar.

La segona conferència dels debats patrocinats per MoraBanc va anar a càrrec del doctorand de la Universitat d'Andorra Marc Gelabert, que va parlar del capital humà en el desenvolupament econòmic andorrà entre els anys 1970 i 2007. Gelabert va exposar les dades d'assalariats, el salari mitjà i l'evolució d'aquestes entre aquests anys i analitzant tres sectors intensius en capital humà, i tres més en baix capital humà. La conclusió és que els sectors intensius són el que aporten més creixement i més capital. Pel que fa a la massa funcionarial, Gelabert va reconèixer que ha crescut al mateix ritme que les institucions i en aquest sentit el creixement s'ha consolidat d'acord a l'estructura del país.

CARN, CERVESA I VI, AMB FUTUR / De la seva banda, el politòleg i màster en recerca en temàtica social, Albert Gomà, va pronunciar l'última conferència d'ahir. Va analitzar el context que estem vivint, quines oportunitats estan sorgint i quins nous àmbits estan en creixement. Per al politòleg, els sectors que tenen més futur són els productes locals, «com la cervesa, la carn, el vi»; el sector turístic, del qual va opinar que s'ha de fer molta cosa, ja que vaticina un creixement de turistes a nivell mundial; i el sector sanitari, que cada cop hi ha «més iniciatives» i s'ha experimentat un augment del «turisme mèdic», va recollir l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT