PUBLICITAT

L'Estat té la capacitat per recaptar les figures impositives comunals

  • Cinca defensa l'Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres com a administració única
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els locals de l'Administració tributària del Govern d'Andorra a la baixada del Molí, a la capital. Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, va reiterar ahir la seva aposta per una administració tributària única d'àmbit estatal i va assegurar que «la decisió d'adoptar aquest model o un altre «no vindrà en cap cas per un tema de capacitats ja que l'Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres, que és l'apel·lació que tindrà, serà capaç de gestionar totes els impostos, els dels comuns i els nacionals». Cinca va reiterar que el model que «defenso és el d'una administració tributària independent sota el control de totes les institucions que li cedeixin prerrogatives, els comuns i el Govern» i va afegir que «se'ns ofereixen tres models, el primer és el que ja tenim, una agència estatal i set de parroquials, el segon és el de crear-ne dues una d'estatal i una altra de comunal i el tercer és el que defenso perquè som un país molt petit i necessitem un model eficient que no multipliqui serveis de mateixa naturalesa».

Cinca va explicar que els comuns van sotmetre un document al Govern en el qual demanen la creació d'una agència tributària única d'àmbit comunal i va advertir que «en tot cas aquest debat s'ha de fer fora del debat del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari». I el va remetre a la negociació de les competències que «iniciarem en breu». No obstant això, el ministre de Finances va assegurar que «la proposta intermèdia dels cònsols, de reduir el format actual de set administracions tributàries a una és un format interessant».

Resposta al grup mixt / El ministre també va respondre a les declaracions del president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, sobre el projecte de llei de bases sobre l'ordenament tributari i va afirmar que «és esmenable i millorable» i en va defensar la constitucionalitat del control que ha d'exercir l'agència tributària que «obeeix a les necessitats del país i que garanteix el compliment del deure del contribuent, perquè no hi res pitjor quan es posa en marxa un marc tributari, que obrir la porta a què hi hagi gent que se'n pugui escapolir». I va afegir que en comparació a la Llei del 1996, l'actual projecte de llei de bases tributària també defensa els drets dels obligats tributaris, cosa inexistent aleshores perquè no hi havia impostos directes». Cinca va descartar «cap element que justifiqui que l'haguem d'esmenar de dalt a baix». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT