PUBLICITAT

Àliga per a la Copa del Món

  • La FIS homologa la pista de Grandvalira, mentre a Vallnord el director de curses d'SBX dóna també el vistiplau
R. MORA
EL TARTER

Periodic
D'esquerra a dreta, Janez Fleré, coordinador tècnic de la Copa d'Europa, Jordi Pujol, Markus Murnnan, homologador de pistes FIS, i Carles Visa, ahir Foto: ÀLEX LARA

Dues delegacions de la FIS –cadascuna a la seva– han estat aquesta setmana a Andorra per finalitzar ahir dos dies d'inspecció de dues pistes diferents. Una, encapçalada per Uwe Beier, director de curses d'snowboard, va ser a Arcalís per veure com anaven els treballs i donar el vistiplau de la pista que acollirà aquesta temporada la Copa del Món d'SBX. L'altra, amb Janez Fleré, coordinador tècnic de la Copa d'Europa d'esquí alpí, i Markus Murnnan, homologador de pistes FIS, va visitar el Tarter i la pista Àliga, la qual, des d'ahir, ja té l'homologació de l'organisme internacional. «És un traçat que reuneix totes les condicions per presentar candidatura i organitzar una Copa del Món masculina», van dir els membres de la FIS.

Amb 2,9 quilòmetres de llarg, una amplada de 50-60 metres i 796 metres de desnivell, l'Àliga compleix amb els requisits de la Federació Internacional per ser al seu calendari de les Copes d'Europa –les finals d'aquesta competició seran a Andorra del 10 al 16 de març de 2014– i fins i tot de la Copa del Món, tant femenina com –compte– masculina. Vet aquí el gran pas que busca el Principat, la FAE, Grandvalira. És l'aposta definitiva: tenir una pista de velocitat, innovar en aquest sentit a un país de tradició de tècnica i no pas de velocitat, i veure més a prop aquelles idees llançades a l'aire sempre que pot del president de la Federació Andorrana, Albert Coma, que fins i somia amb uns Mundials i no ho amaga. «Es confirma el desig d'Andorra de tenir el màxim de grans esdeveniments esportius», va dir ahir Conrad Blanch, director general de Grandvalira-Ensisa, que ja parla obertament que la Copa del Món masculina «és el següent pas».

Per la seva part, Murnnan entrava en el joc de la Copa del Món masculina: «No sóc jo qui diu si es pot fer una Copa del Món aquí, però pel que fa a reglament i seguretat, l'Àliga compleix amb la normativa». El suís va lloar la pista en considerar-la «tècnicament difícil». El cost dels treballs ha superat els 3 milions d'euros, i s'han hagut de fer variacions com peralts per reduir la velocitat a la part mitja i a la zona final de l'arribada. Els treballs van començar a començaments de 2012 i van finalitzar al novembre d'aquell any, tot i que la neu va obligar a aturar els treballs que s'han finalitzat ara durants aquests últims mesos. «Amb neu es veurà d'altra manera», van cloure els tècnics.

A Vallnord, Beier visitava la pista d'SBX i manifestava la seva conformitat amb els treballs que s'han fet: amplària, revolts, baixar la sortida, els canons de neu artificial... Era la cirereta del pastís perquè Andorra es presenti doblement en el panorama internacional amb eficiència i eficàcia. Les màximes proves mundialistes són possibles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT