L'estil de Koldo meravella, però si no és Arxavin és Pogrebniak

• Un gol matiner i un de penal del tanc de l'Stuttgart sentencien una tricolor il.lusionant en l'estrena

Pogrebniak intenta eludir la doble entrada arran de terra d'Ildefons Lima i Fernando Silva, ahir a l'Estadi Comunal. Foto: TONY LARA

Més d'un miler de persones van poder veure ahir a l'Estadi Comunal l'estrena de Koldo a la banqueta i de la selecció en la fase de classificació per a l'Eurocopa del 2012. I l'inici va ser del tot esperançador. L'estil implantat pel seleccionador, amb més intencions ofensives, va meravellar. Ahir contra Rússia va perdre 0-2 perquè si no és Arxavin, que no va tenir el seu millor dia, és Pogrebniak, que va marcar els dos gols. Però les sensacions i la imatge de l'equip van engrescar la parròquia andorrana en més ocasions de les que estaven acostumats temps enrere. A més van haver-hi tres debuts a la gespa: Iván Lorenzo, Mejías i Sebas.

Deia Koldo en la roda de premsa de dijous que Andorra no signava ni l'empat. Que si podia tenir una ocasió per poder guanyar... Va ser valent alineant cares noves com Rubio, Cristian i Sebas a més de fer jugar Silva de central i Bernaus en el seu lateral. I la primera ocasió va ser de la tricolor. Era el minut 1 quan Pujol va centrar des de la dreta i el cap de Sebas no va arribar per ben poquet. La cara negativa del 4-2-3-1 és que es veien més forats en defensa. I Rússia, amb Arxavin i Bistrov a les bandes, Semxov i Zririanov entre línies i el tanc de gairebé dos metres Pogrebniak com a referència en atac, no és poca cosa. Zirianov va tenir la rèplica al minut 6 amb un xut dins de l'àrea que va aturar José Antonio amb dificultats.

Sona estrany, sí, però era el torn d'Andorra. La mà de Koldo, dèiem... Ilde va provar sort en una falta a 40 metres de la porteria i Akinfeev va aturar en dos temps. La força de Rússia i els forats en defensa van fer témer el pitjor quan al minut 12 Pogrebniak va aprofitar una passada d'Arxavin, que havia robat la cartera a Márcio al mig del camp, i aquest va encarar José Antonio i el va superar per sota les cames.

Però el matiner 0-1 que pretenia Advocaat perquè el partit no acabés complicant-se per a la exrepública soviètica no va canviar res. La selecció no solament no es va descompondre, sinó que va continuar en pla ofensiu i atenta en defensa. Arxavin va tenir el segon, però també van tenir l'empat Sebas (24'), que es va entretenir dins l'àrea amb bona posició per xutar i Sergio (26'), que va fer treballar Akinfeev. Una gran jugada de Pogrebniak dins l'àrea no la va saber aprofitar Arxavin poc després amb el partit mig boig, i abans del descans de nou Andorra va espantar Rússia amb una centrada de Bernaus rematada per Sebas que va haver de refusar Akinfeev. Quaranta segons va trigar Rússia a tenir una ocasió a la represa amb una incursió de Zirianov que va acabar en res. El perill de gol a les dues àrees va disminuir, però Andorra fins i tot li va jugar més de tu a tu i fins al minut 10 va arraconar Rússia al seu propi camp. Increïble, però cert. Com increïble també va ser el més que dubtós penal comès per José Antonio a Dzagoev. El rival estava desaparegut. Pogrebniak no va fallar. 0-2, minut 63.

Rússia continuava sense voler jugar i sense deixar crear joc. Andorra pressionava ben amunt i l'equip d'Advocaat no tenia ni pressa per atacar ni, ben organitzada al darrere, preocupada per encaixar l'1-2. Pogrebniak, al primer pal, va fer lluir José Antonio en un contraatac comandat per Biliadetnikov per l'esquerra. I al 80 Iván Lorenzo va posar l'ui a la grada amb una rematada de cap de fora l'àrea però amb molta intenció a centrada de Bernaus.

Al final les forces --això sí que no canvia-- van començar a minvar i Rússia, a la contra, va poder augmentar l'avantatge. Al 83 Dzagoev va assistir Arxavin i el crack de l'Arsenal va creuar massa des de la mitja lluna, i en la següent jugada Semxov va rematar de voleia fora per poc. Després, bateria de canvis per consumir el temps... i un xut al pal de Dzagoev per posar punt i final a una estrena tricolor il.lusionant.