PUBLICITAT

DA opta per una unió de parelles per resoldre el matrimoni gai

  • Fons del grup parlamentari expliquen que només s'hauria de modificar la llei del 2005
  • Defensen que es mantindrien els mateixos drets que en els matrimonis ?tradicionals'
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Celebració d'un matrimoni entre dos homes a Espanya Foto: EL PERIÒDIC

El Grup Parlamentari Demòcrata és partidari de fer petites reformes a la llei qualificada de les unions estables de parella de manera que permeti formalitzar la unió entre persones del mateix sexe amb els mateixos drets que si es tractés d'un matrimoni civil o eclesiàstic.

El debat no està segellat del tot, però hores d'ara aquesta és l'opció més plausible amb la que treballen els consellers de la majoria i així ho van fer saber al grup d'advocats que impulsen la recollida de firmes a favor del matrimoni homosexual.

La visió demòcrata és que aquesta via seria la més fàcil legislativament, no seria necessari elaborar una nova legislació i, encara que no ho entrin a valorar, és dóna per suposat que seria la fórmula més assimilable per la Mitra. No obstant això, com dèiem, l'opció no està tancada del tot, però aquest és el camí en què està treballant el Grup Parlamentari Demòcrata.

Fonts parlamentaries de DA van detallar ahir que el debat se centra «en modificar la llei de parelles de fet del 2005» introduint dues petites modificacions que, no obstant, són de gran calibre. La primera serà que quan es produeixi una unió de parelles de fet, si un dels cònjuges és andorrà, l'altre podrà adquirir també la nacionalitat, un prerrogativa que ara està vetada en la llei actual però de la qual sí gaudeixen el que s'anomenen matrimonis tradicionals. L'altre canvi fa referència al reagrupament, que ara també està vetat per la llei del 2005, i que de la mateixa manera s'equipararia els drets que tenen les persones unides per matrimoni.

Fonts del grup de DA van defensar ahir aquesta fórmula, argumentant «que les unions gais gaudiran dels mateixos drets que els matrimonis», i van descartar que el fet d'evitar anomenar matrimoni les unions entre dues persones homosexuals no haurà de comportar cap problema, «ja que tindrà una oficialitat, s'anomenarà unió però amb els mateixos drets que la gent que es casa».

Acudir al text del 2005 és vist com una oportunitat per part dels demòcrates: «La llei ja la tenim, seria únicament donar-li una major amplitud per a que gaudeixin de les mateixes prerrogatives».

Menys problemes / Les mateixes fonts van indicar que aquesta seria l'opció amb menys problemes perquè a efectes civils, puntualitzant que no es tractaria d'un casament, «seria una unió reconeguda, com ja funciona a França a efectes civils».

També en cas de mort d'uns dels cònjuges l'altre tindrà els mateixos drets reconeguts que en el matrimoni.

Aquesta és de moment la tesi que defensa el Grup Parlamentari Demòcrata. Caldrà veure quina és la postura del Govern i sobre tot la de la resta de grups dels Consell General, amb els quals es vol consensuar la llei.

Tant des del PS com des de Socialdemocràcia i Progrés s'ha parlat sempre de treballar en una proposició de llei per a la legalització del matrimoni homosexual, sense ambigüitats i com les que ja estan implantades en els països veïns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT