PUBLICITAT

Els comuns volen mantenir les pròpies figures impositives

  • Reiteren que l'Agència Tributària de l'Estat no pot recaptar els tributs, taxes i sancions locals
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió de cònsols presidida per Trini Marín i Marc Calvet ahir, a la sala del Comú d'Escaldes-Engordany Foto: TONY LARA

De moment els cònsols no aconsegueixen el suport dels parlamentaris per crear una agència tributària comunal, segons va informar ahir la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, després de la reunió de cònsols que es va celebrar ahir a la setena parròquia. «Els parlamentaris, almenys amb els què ens hem entrevistat fins ara, estan més d'acord en fer una agència tributària única, d'àmbit estatal, tal com preveu el projecte de Llei de bases de l'ordenament tributari entrat a tràmit parlamentari», va explicar Marín. Però, va matisar que «també ens han dit que el projecte ha rebut moltes esmenes i que encara en rebrà més per això han allargat el període de presentació fins el proper 25 de novembre».

Marín va recordar que tres representants dels cònsols s'havien reunit amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, i grups parlamentaris –sense precisar quins– per demanar-los una pròrroga per poder adaptar-se a la nova llei i crear una agència tributària comunal única. Per això també demanaven que la llei no entrés en vigor fins al 2015. Marín va argumentar que «l'entrada en vigor de l'Impost General Indirecte (IGI) que era un tema molt més senzill, ja va plantejar moltes dificultats als comuns, l'entrada en vigor d'una llei complexa com aquesta serà molt més dificultosa». Amb tot, com que el termini de presentació d'esmenes al projecte de llei s'allarga, la cònsol també va exposar la possibilitat de demanar una pròrroga més dilatada per a la seva aplicació. La cònsol va argumentar que «en aquell moment vam pensar que el 2015 era un termini raonable per a nosaltres, però si tot el procés s'allarga» –va dir referint-se a la pròrroga per a la presentació d'esmenes i al posterior debat per aprovar la llei– «potser haurem de demanar una pròrroga més llarga per a l'entrada en vigor de la llei».

Diversitat de figures impositives / Marín va defensar l'agència tributària comunal per la diversitat de figures impositives de les corporacions locals entre tributs, taxes i sancions que a més, no estan unificades. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó ,va descartar que l'Agència estatal pugui recaptar i repartir perquè «els comuns recapten tributs, taxes i sancions, cosa encara més problemàtica a l'hora de repartir-les». De fet, els cònsols consideren que amb la creació d'una agència tributària única d'àmbit estatal «caldria fer una unificació de tots els tributs» i en canvi, «si s'acceptés una agència comunal no seria necessari»,va puntualitzar Marín. I parlant de tributs va afegir que els comuns tornaran a presentar un recurs de reposició contra el repartiment de l'ITP del tercer trimestre de l'any. A més, va matisar que «en cas de silenci administratiu pel recurs que vam presentar per al segon trimestre, el presentarem a la Batllia, tal com vam fer amb el primer». Els cònsols no volen perdre la part de recaptació de l'impost que s'aplica a la venda d'immobles i que correspon a les empreses a les quals el Govern aplica l'IGI.

percentatge d'edificació / El Govern ha desestimat la modificació de la Llei del sòl que demanaven els cònsol quan un pla parcial afecta zones amb un coeficient d'edificabilitat diferent. Mandicó va explicar que «la comissió ha considerat que si hi ha dues zones diferents són compensatòries l'una amb l'altra». Per últim, els comuns i el Govern es reuniran el proper 19 de novembre per començar a negociar les competències i les transferències. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT