PUBLICITAT

La CEA més demana agilitat al Govern per crear ocupació

  • S'alinea amb la PIME sobre l'obligatorietat per als autònoms de cotitzar a la CASS
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Xavier Altimir i Conrad Blanch en la presentació de la nova revista de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el juliol passat. Foto: TONY LARA

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va defensar ahir la formació que organitza el Govern i que es presenta avui als locals de la CEA, Com puc fer-me autònom, adreçat a les persones inscrites al Servei d'Ocupació. Tot i reconèixer la situació difícil que travessen moltes petites empreses i autònoms, Altimir va argumentar que «més val intentar-ho que quedar-se aturat a casa o anar presentant currículums i que ningú et contesti». I va afegir que «la iniciativa pretén donar feina a gent que té una professió i que pot exercir-la pel seu compte». A més, l'empresari va explicar que «cada vegada més empreses subcontracten serveis per una durada de temps determinada o per un servei en concret». I va argumentar que «estic convençut que el món laboral del futur anirà per aquí, és més les empreses subcontractaran a la carta». No obstant això, i davant la possibilitat que els autònoms puguin treballar al negre si les càrregues impositives i la cotització a la CASS se'ls menja, Altimir va afirmar desconèixer cap cas però va advertir que una «de les condicions perquè això no passi és que el Govern doni les facilitats de tràmit necessàries per a convertir-se en treballador autònom i les ajudes si es requereixen». En aquest punt el president de la CEA va afirmar que «estic d'acord amb el què diu la PIME pel què fa a l'obligatorietat per als autònoms de cotitzar a la CASS, que podria comportar problemes als majors de 53 anys que comencen a cotitzar ara, perquè a l'hora de cobrar la pensió no la cobraran». Una denúncia que va fer ahir mateix en una entrevista al programa Aquí i Ara de Ràdio Nacional d'Andorra, el president de la Petita i mitjana empresa (PIME), Marc Aleix, alhora que va reiterar la intenció «de portar-ho als tribunals si no es troba una solució».

Destrucció d'empreses / Aleix, també va denunciar que la Llei d'inversió estrangera afavoreix l'entrada d'empreses que contribueixen a la destrucció del teixit empresarial andorrà. I va afegir amb contundència que «permet l'entrada d'empreses amb costos empresarials molt inferiors als de les empreses andorranes i per això estan destruint el teixit empresarial del país». Aleix va lamentar que l'entrada d'empreses estrangeres a Andorra comporti la destrucció del teixit empresarial, perquè segons va explicar no estan sotmeses als mateixos controls que les empreses del país. De fet, va lamentar que «els empresaris tenen la sensació que l'administració va a la caça i captura de l'empresari andorrà». En aquest sentit, Aleix va posar com a exemple el gremi de carnissers que està sotmès a una sèrie de controls, mentre que les importacions de carn no segueixen la mateixa normativa. I va afegir que «han traslladat les queixes a l'Administració però no n'han rebut resposta perquè l'Administració no és conscient de la realitat andorrana». No obstant això, Aleix va defensar una obertura econòmica ben feta en la qual els empresaris andorrans coneguin el que es fa a fora per poder millorar, però va concloure que de moment això no és així perquè «les regles del joc no són iguals».

Fallides i autònoms arruïnats / En quant al fet que una setantena de deutors, entre petites empreses (19) i autònoms (50) deguin més de mig milió d'euros a la CASS per no haver satisfet les pròpies cotitzacions i les dels seus empleats, Altimir, va lamentar-ho però va matisar «caldria analitzar cas per cas què és el que ha passat i des de quan s'acumula el deute». I va reiterar que «de totes maneres aquest curs és una oportunitat per reduir el nombre d'aturats i buscar solucions per aquells que potser, ni així, tindran l'oportunitat o la possibilitat de sortir-se'n».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT