PUBLICITAT

El Govern continua endavant i convoca un nou concurs

  • Destina 37.500 euros a Sant Iscle i al conjunt arquitectònic d'Ordino
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
L'església de Sant Joan de Sispony. Foto: TONY LARA

Encara no fa ni quinze dies que els comuns van declarar la Guerra dels entorns de protecció –amb l'aprovació per part de Sant Julià, ja saben, de la proposició de llei per modificar la llei del Patrimoni i, entre d'altres canvis, reduir de 100 a 20 metres l'entorn cautelar– però el Govern va fer ahir com si res, va tirar pel dret i va convocar un nou concurs per redactar el projecte de delimitació de set monuments. Els agraciats són aquesta vegada la parroquial de la Massana així com el conjunt que integren la casa pairal, el colomer i la capella de Casa Rossell, la casa d'Areny-Plandolit i l'església de Sant Corneli d'Ordino. El ministeri destinarà un pessic de 37.500 euros a definir els criteris arquitectònics i urbanístics dels dos entorns, a partir de l'estudi històric dels monuments elaborat pel departament de Patrimoni.

El cas és que aquesta pressa que sembla que li ha entrat últimament al ministeri –recordem que en els deu anys de vigència de la llei de Patrimoni, s'han aprovat amb prou feines una desena d'entorns, i que en falten per tant una cinquantena llarga– sembla especialment inoportuna si tenim en compte que les pròximes setmanes la proposició de llei anirà desfilant pels plens dels diferents comuns, i que només que dos més l'aprovin i s'afegeixin a Sant Julià, el text ja podrà entrar a tràmit parlamentari. Es podria donar el cas que el Consell aprovés la nova llei amb els entorns a concurs encara en elaboració.

No es tracta només dels 20 metres dels entorns cautelars; segons la proposició de llei, els comuns substituirien el ministeri a l'hora d'establir els criteris d'intervenció en les zones sensible i d'influència d'un BIC, i s'erigirein en àrbitres de la declaració d'un BIC, en ser necessari informe previ del comú afectat per a la ncoació de l'expedient. Per fer-nos una idea, amb la llei vigent, el ministeri només ha de donar audiència prèvia als comuns afectats per la declaració d'un BIC. A més, el text autoritza a efectuar a la zona d'acompanyament les obres «necessàries» per a la conservació, la seguretat i la salubritat dels béns immobles situats dintre del fatídic entorn cautelar, així com les obres de rehabilitació i reforma «sempre que no suposin un augment de la volumetria». Està clar que la cosa no quedarà aquí. De moment, però, el Govern també va aprovar ahir de forma definitiva l'entorn de protecció de la casa Rull i de l'església de Sant Joan de Sispony. Això sí, amb la «col·laboració»· del comú de la Massana, «que ha permès definir el nou traçat d'un vial projectat ini cialment pel POUP», desplaçant-lo i reduint-ne l'amplada per limitar l¡imoacte sobre el temple. Queda dit.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT