PUBLICITAT

Els empresaris veuen les xarxes socials com un perill per a la productivitat

  • Assenyalen que han constatat com ha baixat la dedicació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un aparell smartphone. Foto:

L'ús dels telèfons intel·ligents i de les xarxes socials és cada vegada més freqüent i més generalitzat. Això, a banda de les millores que aporta en la comunicació, i de les noves vies de negoci per als empresaris, també té conseqüències menys desitjables. De fet, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), alguns empresaris han assenyalat que han constatat com ha baixat la dedicació i la productivitat dels seus treballadors per fer ús dels smartphones o de les xarxes socials durant les hores de feina. Fins i tot, des de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell reconeixen que han hagut de tractar alguns casos d'addiccions comportamentals com són a Internet o als smartphones.

El 85% dels telèfons mòbils d'Andorra són smartphones, el que vol dir que amb ells es pot consultar el Facebook, el Twitter, i parlar pel WathsApp o el Line, que són les xarxes més populars i a les que s'hi dedica més temps.

Les millores en comunicació que han permès aquestes xarxes socials i aquests telèfons intel·ligents, i també l'estalvi econòmic per als usuaris són àmpliament coneguts. No obstant, l'ús d'aquestes eines també pot esdevenir negatiu en alguns contextos, i com tot, si se n'abusa pot ser perillós, i així mateix se n'alerta des de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Un dels àmbits en què s'ha detectat que l'ús d'aquestes xarxes socials i dels smartphones pot tenir conseqüències negatives és a la feina. Entre la desena d'empresaris consultats per l'ANA, tots ells asseguren que l'ús dels smartphones durant les hores de feina s'ha incrementat, i la majoria considera que de manera important. Alguns d'ells assenyalen que «tothom en disposa lliurement sense plantejar-se demanar permís».

Bon ús / En algun cas els empresaris reconeixen que un bon ús d'aquestes eines pot influir positivament a la feina, per exemple, en els treballadors que fora d'hores de feina estan connectats al seu correu i així poden gestionar petits assumptes laborals. En general, però, els enquestats han detectat com ha perjudicat al rendiment dels treballadors. Tenir el telèfon mòbil al costat i anar responent missatges de WhatsApp mentre es treballa, o aprofitar moments a la feina per consultar el Twitter o el Facebook no són comportaments aïllats. I mentre s'està aprofitant per parlar amb un amic o per distreure's una mica, no s'està concentrat en la feina. Abans els empresaris podien cridar l'atenció al treballador que portava una hora a la feina parlant amb un amic, ara el més freqüent és que la manca de productivitat vingui de la mà dels aparells electrònics. Dels deu empresaris preguntats, nou fan referència als efectes negatius de l'ús de les xarxes socials a la feina, i quatre també fan referència als avantatges que això pot aportar. D'una banda, s'assenyala la pèrdua de productivitat, però a més un dels enquestats indica que estar amb els smartphones a la feina també provoca un dèficit d'atenció a les tasques de l'empresa i també una reducció del temps que es dedica al lloc de treball. Altres indiquen que «l'ús d'aquests aparells genera distraccions per manca de concentració en el treball i atenció deficient durant el servei». Tot i això, de moment, la majoria d'empreses no han prohibit ni limitat l'ús de les xarxes socials i els smartphones als seus treballadors. Entre els enquestats n'hi ha set que de moment no han aplicat cap mesura. N'hi ha altres que han decidit prohibir-ne l'ús als treballadors de les botigues, mentre que al despatx no ho han prohibit però «es demana un ús moderat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT