PUBLICITAT

Medi Ambient vol crear un índex de contaminació acústica

  • L'augment del preu dels carburants ajuda a rebaixar els decibels
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un punt de mesurament ubicat a la plaça del Poble d'Andorra la Vella Foto: ANA / M.C.

De la mateixa manera que s'ha fet per mesurar la contaminació de l'aire i informar a la població sobre el seu nivell, el Departament de Medi Ambient treballa per establir un índex de soroll que pugui comunicar als ciutadans els nivells que es poden trobar en diferents zones del país. Segons va explicar el director del Departament, Marc Rosell, des de fa quatre o cinc anys es fan diversos mesuraments anuals per veure la situació d'una setantena de punts del país, alguns més propers a àrees de trànsit intens i d'altres més allunyats dels centres de població. Amb aquestes dades s'ha elaborat un cadastre i anualment es donen a conèixer els resultats dels decibels obtinguts en aquests punts, que assenyalen un major volum de soroll en zones de pas de vehicles i properes al riu. L'any vinent, però, es vol establir un índex que pugui comunicar diverses graduacions de soroll i que pugui ajudar a informar de l'impacte acústic.

El Departament de Medi Ambient està acabant aquests dies el darrer dels quatre mesuraments dels nivells de contaminació acústica d'una setantena de punts del Principat. Es tracta d'una actuació que es du a terme anualment i que ha servit per elaborar un cadastre sonor en què es mostren els nivells de soroll de diferents zones. De moment, com va apuntar el director del Departament, Marc Rossell, han pogut obtenir una «foto de situació» dels nivells acústics on es veu l'efecte del pas dels vehicles, de la fosa de la neu al riu o de les obres que es duguin a terme. Aquest cadastre sonor permet fer un control dels diferents punts i veure'n l'evolució. També es té en compte, va dir Rossell, l'impacte de la temporada d'estiu i d'hivern a les zones de pistes. Amb tot, va reconèixer, els nivells de contaminació acústica van lligats en gran part a la pròpia activitat humana. Per reduir aquests nivells, la clau són les campanyes de sensibilització i conscienciació, tot i que l'augment del preu dels carburants també ha ajudat a que molts ciutadans optin per prescindir de l'ús dels seus vehicles si no és imprescindible, va manifestar a l'ANA.

De cara a l'any vinent, el Departament vol iniciar un projecte per establir un índex que mesuri els nivells de soroll, com s'ha fet amb la qualitat de l'aire, «per no parlar en decibels i veure la graduació del soroll», va assenyalar Rossell. Així, es podria configurar el territori en funció d'aquest índex i comunicar-ho a la ciutadania en diferents moments segons els nivells que s'assoleixin.

índex per planificar les obres / Igual que el cadastre sonor, aquest índex serviria als comuns a l'hora de fer la planificació del territori i preveure obres, i també a l'Agència de Mobilitat si cal fer canvis en la xarxa viària tenint en compte l'impacte acústic.

Un altre possible ús seria per als arquitectes perquè a l'hora de dissenyar un edifici puguin utilitzar un aïllament acústic superior si és en un lloc proper a una zona de molt de trànsit o al costat del riu, va posar com a exemple el responsable de Medi Ambient.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT