PUBLICITAT

Territori posa barreres antiallaus a la carretera de Beret, a Aran

  • Al port de la Bonaigua es canviarà les que es van malmetre l'hivern passat
EL PERIÒDIC
NAUT ARAN

Periodic
Un operari col·loca una de les barreres antiallaus. Foto: MARTA LLUVICH / ACN

Territori i Sostenibilitat instal·larà barreres antiallaus a la zona de Beret, a la carretera C-142b. Un cop finalitzades aquestes feines a la zona es faran les mateixes tasques a la C-28, al port de la Bonaigua, segons va informar ahir l'Agència Catalana de Notícies (ACN). L'actuació consisteix en col·locar estructures metàl·liques elàstiques que, situades en la zona d'inici i generació de l'allau, permeten frenar el mantell de neu i impedir que llisqui fins a la carretera. A la zona de Beret es col·locaran 82 estructures noves i a la zona de la Bonaigua s'hauran de reparar les 40 existents. Aquestes barreres van quedar malmeses per les nevades de la temporada passada. L'actuació compta amb un pressupost d'1,3 milions d'euros.

La funció de les barreres és evitar l'inici de l'allau i limitar-ne la propagació i el volum mitjançant la creació d'una discontinuïtat. Les estructures que s'instal·len estan formades per panells fabricats amb malla de cable que s'uneixen a unes bigues metàl·liques en forma de creu i se subjecten al terreny mitjançats ancoratges i cables. Els panells se situen en fileres, en sentit perpendicular a l'avenç del possible allau. En total, s'instal·len 1.500 metres de barreres antiallaus que s'ubicaran principalment en el tram de la C-28 comprès entre Baquèira i Tonyon, al municipi de Naut Aran. Així mateix, es repararan totes les proteccions antiallaus de la C-28 al terme d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) i algunes de la carretera d'accés a Beret, la C-142B.

Albert Alins, delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, va explicar ahir que «les barreres estaran col·locades per al període de nevades més importants». I va afegir que «permetran millorar la seguretat viària i disminuir les incidències causades per la neu en el trànsit a les carreteres de la zona, amb especial atenció a la C-28». L'hivern passat el Port de la Bonaigua va estar tancat més de 40 dies seguits per culpa de la neu i les allaus. Alins va recordar que les barreres són mesures correctores però que «no garanteixen que el port no s'hagi de tancar cap dia durant l'hivern, tot i que intentarem minimitzar els dies».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT