PUBLICITAT

El SAAS perd 1,6 milions per la davallada del consum sanitari

  • La parapública alerta que com més optimitza la despesa, més subvenció necessita del Govern
  • El transport sanitari i les urgències del Pas de la Casa són «ineficients» econòmicament
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Sala d'espera del Servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell Foto: EL PERIÒDIC

L' activitat assistencial del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ja fa uns anys que minva, segons alerta la pròpia parapública a la memòria del pressupost per a l'any vinent. Els motius, assenyalen, i dins del context de crisi econòmica, són la pronunciada davallada de la població des del 2008 (de 10.000 persones), la pèrdua de 2,5 milions de turistes i el «canvi de mentalitat de la població en acudir a Urgències per afeccions que poden ser considerades com a banals i que ara es resolen domèsticament». Aquesta situació ha comportat una important caiguda de la facturació de l'activitat assistencial, que s'ha vist especialment agreujada al 2013. Segons calcula el SAAS, ingressarà 1,6 milions d'euros menys del previst al pressupost d'aquest any. Una xifra que afecta considerablement la gestió de la parapública, tenint en compte que l'activitat sanitària (hospitalització, urgències, consultes i ambulatori) representa el 90,2% dels seus ingressos patrimonials.

Tenint en compte aquesta situació, ja cara el 2014 s'ha fet un pressupost menys optimista, tot i que es preveu que la davallada del consum sanitari de la població i turistes «hagi tocat fons». Així, s'ha pressupostat una disminució del 4,3% dels ingressos patrimonials en aquestes mateixes àrees respecte al 2013.

La disminució dels ingressos pel canvi de comportament en la població agreuja una mica més la situació financera del SAAS, que actualment es troba en procés de revisió de la seva gestió. El Ministeri de Finances li ha demanat cara l'any vinent una reducció del 2,3% de les transferències corrents que rep del propi l'Executiu. Però la parapública no veu possible aquesta demanda tenint en compte que es veu enfrontada a la «paradoxa» que com més millora en eficiència assistencial (escurçant els dies d'estada dels pacients, optimitzant l'ús dels quiròfans, reduint les proves diagnòstiques, etc.), menys facturació generen i per tant precisen «d'una major subvenció per part del Govern».

Paral·lelament, la parapública exposa que cal fer esforços en el capítol de despesa de personal, el qual representa en l'actualitat el 66% del total de les despeses de funcionament. Malgrat exposar que s'estan fent accions per reduir aquesta partida, «encara són insuficients per fer el sistema sostenible».

Per tot, cara l'any vinent el SAAS seguirà sent deficitari i requerirà d'una transferència de 12,3 milions d'euros, un 2,2% més del pressupostat al 2013. És a dir, lluny d'aquesta demanda feta per Finances de reduir-la en un 2,3%.

Això sí, la xifra millora respecte al que finalment es preveu que caldrà transferir al 2013 degut a la caiguda de l'activitat assistencial: 14,3 milions. En resum, la transferència que el Ministeri de Salut i Benestar haurà de fer al SAAS al 2013 estarà 2,3 milions d'euros per sobre del pressupostat inicialment. Des de la parapública reconeixen que es va fer «una previsió massa optimista» dels ingressos que podia generar.

les urgències del pas, ineficients / D'altra banda, a la memòria del pressupost el SAAS també deixa constància de la ineficiència econòmica de dos serveis: el transport sanitari i el servei d'Urgències del Pas de la Casa. El primer tindrà al 2014 un dèficit d'1,5 milions d'euros, mentre que el segon el tindrà de 700.000 euros. Exposen però, que tot i engrandir el dèficit global del SAAS, únicament es dediquen a gestionar els seus pagaments, sense fer una gestió interna.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT