PUBLICITAT

El gerent d'Ordino Studios té altres causes obertes a la Batllia

  • El Govern li va ha denegar aquest any una nova demanda de finançament en detectar «dificultats»
  • Albà incompleix la promesa feta als treballadors i no els fa ahir el primer pagament de les nòmines
C. G. / L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, moments abans d'iniciar la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ÀLEX LARA

El gerent d'Ordino Studios Jordi Albà, té d'altres causes obertes a la Batllia a part de la declaració de fallida de la seva empresa ordinenca, presentada la setmana passada. Diverses empreses del país han presentat demandes darrerament per impagaments de serveis que se li havien proveït. Es tracta d'ordres judicials de pagament, això si, de petites quantitats. A més a més, i segons ha pogut saber aquest rotatiu, en dues d'aquestes Albà està considerat «en rebel·lia» ja que no es va presentar a la causa.

És a dir, feia mesos ja que diversos elements indicaven que Ordino Studios no acabava de rutllar. De fet, ho va veure el propi Executiu. Ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, va reconèixer que durant el primer trimestre d'aquest any l'empresa va sol·licitar una nova demanda de finançament avalat pel Govern, que se sumaria a les ja tres aprovades des del 2010 –i que ascendeixen a un total de 750.000 euros. Però el Govern la va denegar perquè «es va veure que l'empresa tenia dificultats» i també «tensions de tresoreria».

No va ser així en el cas de les tres primeres demandes. Llavors el Govern considerava Ordino Studios un projecte «sòlid i ben preparat», i més tenint en compte que més del 50% del finançament l'havia aconseguit del sector privat. Això sí, Cinca va reconèixer que si ja als inicis s'hagués decidit tancar l'aixeta del crèdit «no ens hauríem equivocat». La societat Ordino Studios és la que ha rebut més finançament avalat pel Govern des de la posada en marxa d'aquest programa al 2010.

El que li toca ara a l'Executiu és esperar que el Batlle declari el procés de fallida i personar-se a la causa per demanar els 750.000 euros pagats al banc com a avalador de la productora.

El procés es desenvoluparà de la següent manera. Un cop es produeixi la fallida, tots els creditors als que se'ls degui diners –els propis treballadors, el Govern, els bancs, la CASS, etc– hauran de comunicar a l'administrador judicial les quantitats. Llavors es procedirà a la subhasta dels béns, tot i que tenint en compte que Ordino Studios no té a Andorra cap immoble ni diners al banc, aquesta subhasta queda reduïda a material informàtic. Serà llavors quan es repartiran els diners que se'n obtinguin. Segons el Codi de relacions laborals els treballadors tindran preferència, tot i que també pot ser que hi hagi crèdits privilegiats de bancs que també en tinguin, o de la CASS.

Pel que respecta al Govern, el ministre portaveu va reconèixer que tenen poques esperances de recuperar els 750.000 euros: «difícilment els actius de la societat poden fer front al total dels seus deutes».

Paral·lelament, hi ha la possibilitat legal que el batlle decideixi que hi ha hagut «una fallida fraudulenta», és a dir, que l'empresa s'ha gestionat malament i passa la fallida a títol personal del gestor o administrador. És llavors quan es podrien embargar els béns personals d'Albà. Una opció, però, que fons properes al cas consideren complicada de demostrar.

Els treballadors no cobren / D'altra banda, els treballadors havien de rebre ahir el primer pagament de les nòmines pendents, tal i com els hi ho havia promès Albà. Però de moment, cap rastre d'ingrés als seus comptes. Ara resten a l'espera de la decisió de la batllia. Cinca va manifestar en aquest sentit que no «poden fer res més» pels treballadors. El col·lectiu –una part estranger– es mostra decebut amb aquest posicionament, tenint en compte l'aposta que es vol fer per l'obertura econòmica. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT