PUBLICITAT

Els comuns podran actuar contra els morosos sense topall econòmic

  • La CASS també podrà executar i es podrà acudir al saig, el professional per fer complir les sentències
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Espot en la compareixença davant la comissió legislativa, ahir. Foto: ÀLEX LARA

S'ha acabat la impunitat per als morosos o aquells que tenen la mala costum d'estripar les multes de circulació. El col·lapse a la Batllia deixarà de ser un aliat dels que aprofiten les prescripcions per eludir les responsabilitats. Amb unes altres paraules, però amb igual significat, es va pronuncia ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, davant la Comissió Legislativa d'Interior. El ministre va anunciar un avantprojecte de llei que estudia «desjudicialitzar les execucions» per tal que «el saig i les administracions comunals o parapúbliques puguin resoldre-les per elles mateixes». També va explicar que vol canviar la «regulació de la carrera judicial», afavorint «tant la mobilitat vertical com l'horitzontal» dins la magistratura.

El mateix ministre de Justícia i l'Interior va afegir, a més, que «el Govern considera la desjudicialització de les execucions com una qüestió conceptual i no d'import», i per tant si es tira endavant aquesta desjudicialització, «no es fixarà cap topall econòmic». Espot va recordar, a més, que «qui passarà a executar aquestes resolucions a partir d'ara ho haurà de fer amb les mateixes garanties que les que pot adoptar un batlle», i que per tant «no té sentit marcar un determinat import a partir del qual se n'hagi de fer càrrec la Batllia», tot i que va reconèixer que «encara és una decisió que s'ha d'acabar de concretar» i que «se n'haurà de parlar amb els comuns, el Govern i les parapúbliques».

Si es concreta la proposta es donarà resposta satisfactòria a les demandes dels comuns, que veuen com cada any s'engrandeix la llista de morosos i de multes per impagaments davant la impotència de no poder actuar perquè es troba en mans de la Batllia.

Espot també va recordat que les administracions que s'acullin a aquesta autotutela no tindran «cap perjudici a l'hora de mantenir la possibilitat de demanar un recurs per la via jurisdiccional», i que sempre podran recórrer a la figura del saig, el professional titulat al qual se li atribuirà competència per executar les resolucions judicials o administratives que siguin executives.

Pel que fa a les parapúbliques que es podran acollir a aquest canvi, el ministre va afirmar que, de moment, només la CASS podrà beneficiar-se'n perquè «és l'única que ho contempla en la seva llei de creació».

Més mobilitat / Durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa d'Interior, Espot va informar que el paquet d'avantprojectes també inclou una nova regulació de la carrera judicial, que «vol afavorir la mobilitat vertical». En aquest sentit, va assegurar que «cal facilitar que els batlles de nacionalitat andorrana puguin accedir a millors condicions a la magistratura», i que «en cas d'igualtat de mèrits en un concurs, el nacional andorrà ha de ser preferit». El ministre va afegir, a més, que s'haurà d'aplicar una transitòria per tal d'aconseguir «andorranitzar de forma progressiva les altes instàncies de la carrera judicial», i que «els magistrats estrangers no puguin ser més de la meitat del tribunal corresponent», informa l'ANA.

Espot també va considerar que s'ha de potenciar la mobilitat horitzontal, és a dir, oferir «transversalitat» per poder passar de batlle a fiscal, per exemple. Va assegurar, però, que no es tracta d'una «transversalitat imprudent» perquè «si hi ha una plaça lliure, sempre tindrà preferència el que ja ostenti el càrrec que es demana». El ministre va admetre que hi ha «reticències per part dels advocats cap aquesta mobilitat horitzontal», però que «tant els batlles com els magistrats, els fiscals i el consell superior la defensen», i que el paper del Govern és decidir «el que creuen que és millor per fomentar el manteniment i la progressió en la carrera judicial».

Finalment, el ministre de Justícia i Interior també va parlar de l'opció d'oferir «permisos remunerats i excedències als batlles i magistrats». A més, es va referir a la possibilitat de crear la figura del «batlle o magistrat substitut», a la qual podran optar, entre d'altres, «persones que hagin quedat segons en un concurs i no hagin obtingut la plaça» o «antics batlles i magistrats».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT