PUBLICITAT

El ministeri repartirà 388.000 euros entre Petits Cantors, ONCA, ENA i les entitats culturals

  • Cultura gestionarà 4,9 milions el 2014, un 2,6% més que l'any passat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Govern destinarà 65.000 euros al nou Cor de Petits Cantors, hereu dels Cantors Lliures Foto:TONY LARA

Dèiem la setmana passada en aquest mateix racó de diari que Ràdio Andorra s'havia endut la grossa –o quasi– en els pressupostos del 2014: el projecte de llei que dimecres va entrar a tràmit parlamentari li reserva 1,4 milions d'euros: ¡uf! Val que 1.070.000 d'aquests euros aniran de compte d'Ordenament territorial –misteris de la comptabilitat pública– i serviran per al lífting de l'edifici, que bona falta li fa, i que només els 380.000 restants els assumirà Cultura –i es destinaran principalment al projecte museogràfic del futur museu (182.000), l'inventari i restauració de béns mobles (50.000), la digitalització de 300 discos de la la col·leció (22.000) i, atenció, l'adquisició de maquinària per a la «implantació d'un sistema de radiodifusió» (25.000).

Però com es veu, tot suma, independentment de la procedència. I queda clar que Radio Andorra és la prioritat de la legislatura en matèria cultural, no només per al ministeri, sinó també i probablement sobretot per al Govern en general. Una aposta decidida que contrasta amb l'oblit en què ha caigut l'hotel Rosaleda: l'estat el va adquirir el 2010 per 6 milions; tres anys després, el ministeri continua sense saber ben bé què fer-ne, i el 2014 hi destinarà un pessic de res, 32.000 euros per convocar el concurs d'on ha de sortir el «projecte d'adequació de l'edifici». Adequació... ¿a què? Perquè encara és l'hora que algú tingui una idea més o menys plausible sobre l'ús final del Rosaleda. Ja es veurà.

A una distància sideral de Radio Andorra, però amb una dotació considerable, queden els tres artefactes nacionals del ministeri: l'ONCA, l'Escena Nacional i el Cor de Petits Cantors –aquest és definitivament el nom de la nova mutació dels Cantors Lliures, ara ja sota l'ombra protectora de l'administració– es repartiran l'any que ve 388.000 euros, inclosa la partida que cada curs es destina a subvencionar les entitats culturals i que acostuma a fregar els 100.000 euros. Tenint en compte que l'assignació als Petits Cantors pujarà, segons la mateixa entitat, a 65.000 euros, en quedaran prop de 230.000 per a ONCA i ENA. En qualsevol cas, els 388.000 euros totals suposen una retalladeta de 9.000 euros (el 2,3%) respecte al 2013.

Més notícies: el ministeri està decidit a tirar endavant amb l'aventura veneciana, cosa que després de dues participacions sembla la més sensata; el que no tindria probablement sentit és llançar ara la tovallola. Així que hi ha consignat al pressupost del 2014 una partida de 95.000 euros amb el mandat de «garantir la continuïtat d'Andorra a la Biennal amb la participació a la 56a edició». Val a dir que aquesta 56a edició tindrà lloc el 2015, que els 95.000 euros han de servir per tancar el lloguer de l'espai expositiu –aquesta edició, l'Arsenale– i que la factura total de la tercera compareixença a la Biennal es completarà amb una segona partida als pressupostos del 2015.

un ‘foyer' per a l'auditori / Hi ha sorpreses. A l'Auditori Nacional, per exemple: el projecte reserva una interessantíssima (i sucosíssima) partida de 77.000 euros a la reforma del subsòl de l'edifici, on es veu que a algú se li ha ocorregut la idea d'instal·lar-hi un foyer. Com si aquesta fos ara mateix una de les necessitats prioritàries de l'equipament, i no dotar-lo d'una programació estable, variada i atractiva, sigui o no institucional, que vagi més enllà del cicle JazzHivern –hi haurà, per cert, una tercera temporada– i del Narciso Yepes: no arriba ni a una desena de concerts l'any... En fi, l'Auditori adquirirà també aquest 2014 un piano de cua. En aquest punt, una dada significativa: el projecte es dóna per satisfet si l'Auditori és capaç de generar durant el 2014 –i cal suposar que a través del lloguer per a altres activitats– uns ingressos de... 4.000 euros. A aquest ritme, caldrien 20 anys per amortitzar el nou foyer.

Pel que fa a la sala d'exposicións, dies enrere també vam informar aquí mateix que l'any que ve recalaran a la sala de Govern les obres mestres del romànic andorrà avui a l'exili del MNAC barceloní. Perquè així sigui, el ministeri hi ha reservat una partida de 57.000 euros. En canvi, sembla que queda postergada per a més endavant l'exposició Picasso i les Pageses d'Andorra –ja saben: el dibuix andorrà que el malagueny va pintar l'estiu del 1906 i punt de partida, segons Conxita Boncompte, de la revolució cubista de Les senyoretes d'Avinyó– tot i que preveu que aquets mateix 2014 comenci el «procés de treball» per fer-la possible. El mateix cas d'una altra exposició, consagrada ara a Bill Viola –el pare del videoart– que podria ser un dels pròxims inquilins de la sala de Govern.

El pressupost global del ministeri de Cultura per al 2014 pujarà, en definitiva i segons el projecte, a 4.939.116 euros –amb 31 cèntims, per ser exactes. Una quantitat que, a diferència de la tendència general de la resta dels departaments, significa un lleuger increment del 2,57% respecte al 2013, quan va ser de 4.815.000. Però no ens enganyem: Cultura continua sent la Ventafocs del pressupost: no arriba ni a l'1% del total, que puja a 570 milions d'euros, i només supera en recursos el ministeri de Presidència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT