PUBLICITAT

L'USdA exigeix eleccions anticipades perquè «ningú creu amb el Govern»

  • Ubach recorda que Andorra no és Espanya i lamenta que Martí copiï tot el que fa Rajoy
  • L'APAAG calcula que els funcionaris han perdut fins un 20% de poder adquisitiu per les retallades
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cinca, Ubach i Torra en una reunió amb representants sindicals i del funcionariat Foto: ÀLEX LARA

No s'han fet esperar les reaccions a l'anunci fet dimarts pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, de congelar l'any vinent els salaris de tots els treballadors de l'administració, així com les pensions i prestacions que estan per sobre del salari mínim. El més punyent de tots va ser el secretari general de l'USdA, també portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Gabriel Ubach, que va demanar ahir de manera clara unes eleccions anticipades, «perquè ningú creu en aquest Govern» i «perquè les polítiques de DA estan esgotades».

El secretari general del sindicat va assegurar que uns comicis el més aviat possible són «l'única sortida, perquè DA és incapaç de tirar el país endavant». Ubach va assenyalar directament a Toni Martí i a la seva manera de treballar, amb unes polítiques que es dediquen a «copiar les del seu homòleg espanyol», Mariano Rajoy. Segons el parer d'Ubach, «Andorra, amb poc més de 60.000 habitants, no té res a veure amb la problemàtica d'Espanya». Segons el sindicalista, pel que s'ha d'apostar des del Govern és per la «reactivació econòmica».

Finalment, Ubach va lamentar que el Govern de Martí estigui fent tot el contrari del que predicava durant la campanya electoral i en la seva presa de possessió. «Està governant pels poders fàctics, donant l'esquena a la mitjana i petita empresa». També demostra aquest posicionament polític el continuar fent «obres faraòniques», gastar-se els diners en portar el Cirque du Soleil o les contractacions d'assessors a sous elevats, va enumerar Ubach. Per tot, «El Govern que havia de ser el dels millors passarà a la història com el pitjor Govern de tots».

A la tarda, Cinca es va defensar de les crítiques en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, informant que «només el 15% dels pensionistes reben una pensió superior al salari mínim i això vol dir per les característiques del sistema que aquestes persones han cobrat durant 40 anys un salari superior a 2.000 euros mensuals».

Un 20% menys de poder adquisitiu / També van criticar aquesta decisió de l'Executiu inclosa al pressupost del 2014 el sindicat de funcionaris de l'administració general (APAAG). El seu president, Albert Verdú, va assegurar que entre el funcionariat hi ha «decepció», perquè «plou sobre mullat» i perquè «un any més estem perdent poder adquisitiu». Verdú va afegir que els darrers anys, entre l'augment de les cotitzacions de la CASS, les congelacions de l'IPC a l'hora de calcular els salaris i triennis que s'han deixat de cobrar, els treballadors de l'administració pública han perdut «fins a un 20% de poder adquisitiu». Un fet que es tradueix en menys consum intern per part d'aquest segment d'assalariats. I en conseqüència, per tant, se'n ressent l'economia del país.

Respecte a la demanda del sindicat de fer unes eleccions anticipades, Verdú no es va voler pronunciar, exposant que el tarannà sindical no és el de «polititzar la nostra acció».

D'altra banda, també va valorar la congelació salarial Joan Torra, portaveu de la Plataforma de Funcionaris. Torra va defensar el posicionament de Verdú pel que fa a la davallada de poder adquisitiu que s'està produint entre el funcionariat: «Estem perdent poder adquisitiu, és un tema que ens preocupa perquè cada cop ens arriba per menys», va manifestar.

Prestacions per pensions / La preocupació dels funcionaris de la seva pèrdua de poder adquisitiu es pot agreujar en el marc de les negociacions que s'estan desenvolupant entre les dues parts per les jubilacions. La setmana vinent hi ha una nova reunió amb el ministre Cinca per intentar acostar postures. Els treballadors volen defensar sobretot les prejubilacions de les persones que actualment porten més de 20 anys treballant a l'Administració, mentre que el Govern vol eliminar-les definitivament.

En qualsevol cas, des de l'APAAG el que es demana és que l'escenari final «implica la pèrdua de prestacions econòmiques», caldria aconseguir «compensacions en prestacions socials», com més flexibilitat al lloc de treball o millores en la conciliació laboral i familiar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT