PUBLICITAT

El Govern licita la canalització del Valira al seu pas per Santa Coloma

  • Les obres tindran un cost d'1,35 milions d'euros i protegiran l'últim tram del riu fins al Pobladó
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vista aèria del riu Valira al seu pas per Santa Coloma amb les obres de canalització projectades Foto: SFG

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar ahir que el Govern «ha licitat per la via d'urgència les fases 3a i 4 de les obres de canalització del riu Valira, des del pont del Prat Salit fins al pont del Pobladó per un import d'1,354 milions d'euros». I va afegir que «el conjunt de les obres de canalització tenen unes dotacions pressupostàries importants fins el 2015». El tram licitat que tindrà un període d'execució de 35 setmanes, comprèn les dues ribes del riu, des de l'aparcament de vehicles pesats que hi ha davant de la piscina Riberaygua a la banda esquerra, i des de la cruïlla de la CG1 amb el carrer de les Escoles, a la banda dreta. El director d'Ordenament Territorial, Manel Riera, va exposar que «és una actuació significativa però no aïllada, ja que anirà acompanyada de tres fases més que es licitaran l'any que ve». En concret a les dues primeres fases licitades ahir s'hi afegiran les fases 2 i 3b i el tram que ha de protegir el Lycée Comte de Foix per un import de 4,1 milions d'euros més. Així, la canalització del Valira al seu pas per Santa Coloma costarà 5,45 milions d'euros als quals «s'hi haurà d'afegir un 10% per actuacions complementàries» va precisar Riera. El tècnic també va explicar que «la canalització del riu cobrirà en gran mesura el risc d'inundacions a la població» però, va advertir que «hi ha d'altres factors que cal tenir en compte com el desguàs dels torrents a la plana de Santa Coloma que és baixa respecte del riu».

Per tot plegat, Riera va anunciar que «per trobar una solució global i definitiva, el Govern ha encomanat un estudi global de tota la conca del Valira en aquesta zona amb l'objectiu de tenir una diagnosi i l'analisi de les solucions que podem emprendre». L'estudi estarà llest abans que finalitzi el primer semestre de l'any que ve i el tècnic també va avisar que «segurament haurem d'emprendre accions amb el Comú d'Andorra la Vella amb el que mantenim una bona col·laboració en aquest tema». Riera va recordar que el comú de la capital «ha participat en la negociació de tots els convenis per obtenir dels propietaris afectats, els terrenys necessaris a la canalització». Uns convenis que l'Associació de veïns i comerciants de Santa Coloma, ha manifestat en reiterades ocasions que arriben amb 30 anys de retard. Per a la qual cosa, ahir Cinca també va voler transmetre un missatge tranquil·litzador: «s'ha prioritzat buscar acords en els llocs on anàvem a fer les obres abans, de manera que el calendari d'execució no es vegi afectat per la negociació». A més, va afirmar que «de cara al 2014 està tot encarrilat i si no s'arriba a un acord amb els altres propietaris, hi ha mecanismes perquè les obres puguin tirar endavant». En quant al termini per tenir la canalització del riu acabada, el ministre va precisar que «cada una de les fases té un termini d'execució d'entre nou i 14 mesos» però va afegir que «cal tenir present que les obres tenen períodes d'interrupció com pot ser a la primavera pel desgel».

Associació de veïns / Per últim, Cinca va reiterar ahir que el Govern no té cap inconvenient en informar els veïns de Santa Coloma ni per reunir-se amb ells, ara bé «no hem rebut cap petició en aquest sentit» va dir. A la qual cosa el president de l'Associació de veïns i comerciants de Santa Coloma, Carles Perea, va respondre més tard que «enviarem una carta al ministre Alcobé perquè informi i expliqui tot el projecte, no només a l'Associació sinó a tot el poble». Perea va afegir que «estem molt contents, és una bona notícia que comencin les obres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT