PUBLICITAT

Un milió per a Radio Andorra

  • El gros de la partida es destinarà a rehabilitar l'interior de l'estació
L. F./ A. L.
ENCAMP

Periodic
El piano dels estudis del Roc de les Anelletes, avui a Encamp: el mobiliari també s'inventariarà el 2014 Foto: TONY LARA

No direm que li ha tocat la grossa, però gairebé: des dels temps del museu Gehry –o quasi, i no és per cridar el mal temps– no es veia al Ministeri de Cultura una partida tan, però tan lluenta per a un sol beneficiari. L'afortunat –en aquest cas, afortunada– és Radio Andorra, i la bossa s'enfila fins a 1.070.000 euros. Aquesta és la quantitat que el projecte de pressupost que dimarts va entrar a tràmit parlamentari li reserva a l'estació encampadana, on –ho recordaran, perquè n'hem informat en diverses ocasions aquest racó de diari– el Govern preveu obrir-hi el 2015 una mena de Centre d'interpretació de la ràdio. Perquè se'n facin una idea: el pressupost previst per a l'any que ve puja a 4,9 milions d'euros, així que la inversió prevista a Radio Andorra equival a la cinquena part del moneder que gestionarà el ministre Albert Esteve. Queda clara, per si hi havia algun dubte, quina és la prioritat de la legislatura en matèria d'equipaments culturals.

¿Quin destí se li donarà en aquest milió d'euros? Segons el mateix departament, està previst que la primera fase del projecte museològic estigui redactada al primer trimestre del 2014. I ho faran els tècnics del ministeri, no Sylvain Athiel, estudiós de la radiodifusió en general i de Radio Andorra en particular, pare de la idea prò que veurà el seupaper limitat a l'assessorament tècnic i històris. Immediatament després de la museologia s'encarregarà la primera fase de la museografia, que no s'executarà, però, fins al 2015 i que es carregarà, per tant, als pressupostos d'aquí a dos exercicis. El gros del nostre milió es destinarà, en fi, a la quarta fase de restauració de l'edifici: després de les tres anteriors –sengles líftings per impermeabilitzar la terrassa i les cobertes, i per posar portes i finestres a les obertures, fins ara rudimentàriament protegides, és un dir, per lones i plàstics– li arriba per fi el torn a l'interior de l'immoble, que després de tres decennis d'incúria sembla un pobre supervivent del Katrina.

El milió d'euros també donarà per acabar l'inventari i restauració de la monumental col·lecció de discos de Radio Andorra, iniciada aquest mateix curs, així com de la documentació i del mobiliari. Val a dir que a Encamp s'hi va acabar entaforant tot el que hi havia als estudis del Roc de les Anelletes, clausurats definitivament el 1984. Inclosos el piano que tenen aquí al costat –una relíquia que probablement sigui avui incapaç de donar la nota, però que als temps gloriosos va acompanyar les patums que desfilaven per Radio Andorra: Antonio Machín, sense anar més lluny– i cal suposar que també el gong que precedia el celebèrrim «Aquí, Radio Andorra, emisora del Principado de Andorra». Un gong que de moment no ha aparegut, que l'últim director de l'estació, Gualbert Osorio, assegura que va arribar a Encamp, però que les males llengües insinuen que un espavilat va distreure en algun moment de la mudança. Ja es veurà.

Per cert: el mateix Osorio presenta el 4 de novembre La història d'un mite que va fer història, la primera monografia destinada al públic general consagrada a l'estació i que repassa de forma àgil, documentada i –el que és més important– entendora els 45 anys d'història de l'emissora. Un llibre necessari, que semblava mentida que no existís encara, i que no ha patrocinat el ministeri de Cultura, no, sinó la Fundació Crèdit Andorrà, que el distribuirà entre els seus clients.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT