PUBLICITAT

Més muntanya, una única crono

  • El Tour de França 2014 passarà prop d'Andorra: Balès, Portillon o Peyresourde
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Contador, ahir en la presentació del Tour de Franç Foto: AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Que el Tour de França 2014 no passarà per Andorra ja se sabia perquè des de fa temps que el Govern –Andorra Turisme– batalla per tancar la tornada de la ronda francesa, de moment sense èxit. La pròxima edició, però, transcorrerà prop de les fronteres del Principat i les carreteres tornaran a omplir-se d'andorrans amants d'aquest esport. El Port de Balès en la 16a etapa abans d'arribar a Bagneres de Luchon, o el Portillon i Peyresourde en la 17a jornada seran els màxims atractius d'un Tour en què els Pirineus seran decisius perquè arriben en l'última setmana i perquè precediran una crono de bojos de 54km entre Bergerac i Périgueux–, just el dia d'abans del passeig triomfal a París. Hi haurà sis finals en alt.

Encara no se sap quin serà el paper dels ciclistes professionals residents al Principat, però la idea és que no falti Joaquim Purito Rodriguez, del Katusha, que en aquesta passada edició va pujar al tercer esgraó del podi de París per a deliri de l'afició andorrana. Davant d'aquesta premissa no confirmada –Purito ha manifestat la seva intenció d'anar al Giro d'Itàlia, però res més–, s'intueix una ronda francesa que beneficia els interessos del corredor de Parets del Vallès per les etapes dels Pirineus, ficades en la tercera setmana, però també haurà de posar en pràctica el seu modus de tot-terreny perquè en els 3.656km en 21 etapes hi ha per tot, fins i tot per entrar en els Vosgos, catalogats ahir per Christian Prudhomme, director del Tour, com el tercer macís muntanyenc de la cursa, juntament amb Alps i Pirineus.

D'entre els favorits, ahir només es van escoltar les veus d'alguns. Aquest rotatiu va tractar de contactar amb Purito, sense èxit, mentre que la resta de rivals que tindrà, com Alberto Contador o l'actual campió, Chris Froome, eren a la presentació. «Hagués preferit dues contrarellotges com aquest any», va dir ahir Alberto Contador, en l'anàlisi possiblement més encertat, «amb una més curta i una altra en pujada, que em va millor. En una crono plana tan llarga les diferències poden ser majors, si tens un mal dia pots perdre molt temps. Però que sigui el penúltim dia fa que el ser especialista influeixi menys, ja que el que comptaran seran les forces que hagi guardat cadascú». El que no diu, però pensa, és el perill que tindrà el pilot al seu pas per l'empedrat de la 5a etapa, amb final a Arenberg, després de 15 trams per la pedra del nord, tan clàssica i al mateix temps tan perillosa, per la tensió, per les caigudes, pels passos estrets, perquè allò és una loteria. Ja se sap que el Tour és una prova de resistència, de força, però també de supervivència. Espectacle, sense Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT