PUBLICITAT

Congelació de sous i pensions

  • Només les prestacions per sota del salari mínim rebran l'increment de l'IPC
  • L'Executiu manté una partida per a l'heliport i seguirà utilitzant les reserves d'Andorra Telecom
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pressupost de despeses- transferències corrents. Foto: EL PERIÒDIC

L' any que ve el Govern congelarà els sous de tots els treballadors de l'administració pública i les parapúbliques, i les pensions que estiguin per sobre del salari mínim, així ho va anunciar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, durant la presentació del Pressupost del 2014. Les pensions que estiguin per sota del salari mínim, però, sí rebran l'increment corresponent a l'IPC, previst en el 0'5%.

Aquesta mesura entra dins una de les línies de treball del Pressupost de l'any que ve, que té per objectiu canviar la tendència a l'alça de les despeses de personal. «És una mesura que porta implícita la creença del Govern que l'Administració Pública també ha de fer esforços, tenint en compte que el sector privat ja fa temps que els està fent», va explicar ahir el ministre Cinca, que fa afegir que «és de justícia que ja que és veritat que tenen un nivell de seguretat que no tenen els del privat, també contribueixin». Tot i així, el ministre de Finances també va admetre que no és la primera vegada que es prenen mesures amb els sous dels funcionaris, sinó que «ja fa sis anys que es fa i també cal reconèixer aquest esforç». Amb aquesta mesura, juntament amb d'altres com la de no contractar més personal fix, permeten «només» un descens de la despesa del 6'52% (600.000 euros), que quedarà en 96'7 milions d'euros.

En aquest sentit, Cinca va aprofitar ahir per assenyalar que les despeses en concepte de jubilacions i prejubilacions són les que experimenten un creixement més elevat, «el 2011 eren de tres milions i ara ja ratllem els cinc milions d'euros», dades que «mostren la necessita imperiosa de definir nous models», ja que, «per més esforços que es facin en despesa de personal, tant pel que fa les contractacions com la congelació de sous, sempre creix per fer front a la prejubilacions i jubilacions».

Un altre dels punts que permetrà la reducció de la despesa el 2014, i que és la segona línia de treball, és la reducció de les «transferències corrents» (-4'16% respecte el 2013): la partida als coprínceps es manté, amb 707.507 euros, però disminueix un 13'57% la destinada al Consell General i al Tribunal Constitucional, que queda ens una 5'6 milions, i un 7'3% a les entitats parapúbliques (47 milions). Destaca la reducció de la partida a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), amb un 10'3% i que queda en 47'4 milions d'uros. Tot i així, percentualment l'ADI és la que perd més dotació, concretament un 41'49% i li resta una partida de 236.000 euros.

Finalment, el tercer i últim eix que marca el Pressupost del 2014 és l'increment de les partides en despesa social i inversió. El cap de Govern ja va anunciar en el debat d'Orientació Política que volia augmentar aquestes partides sense abandonar la reducció del dèficit. Així doncs, en el pressupost del 2014 els programes d'acció social creixen un 4,45 per cent col·locant-se en els 23,6 milions d'euros. Incrementen aproximadament un 6% les ajudes a les famílies (8'4 milions) i a la inserció sociolaboral (4'9 milions), les beques a la formació i investigació també augmenten un 12'99% (2'7 milions). En total la despesa se situa en 405 milions d'euros, en front dels 409 del 2013.

Pel que fa als ingressos, es mantenen estables en 363 milions d'euros. És recaptarà menys del previst al 2013 amb els impostos directes (concretament un 32'86% menys), però l'IGI representarà un increment del 18'53%. Cinca va voler destacar ahir l'elevada recaptació provinent de les taxes sobre el tabac (114 milions d'euros), ja que aquesta té el «perill de la dependència que se'n deriva».

Inversió, promoció i heliport / Els comptes de l'exercici vinent destaquen per un augment de la inversió del 9,78% fins a situar-se en els 51,5 milions d'euros, «són més de les que poden semblar aparentement», va voler subratllar Cinca. Entre inversions destaca la partida reservada per al projecte de l'heliport, d'un milió d'euros. Cinca va dir ahir que «es continua considerant un projecte prioritari» per tal d'aconseguir «un turisme diferenciat, amb un poder adquisitiu alt».

Un altre dels aspectes que va destacar Cinca van ser a les inversions públiques com a motor de l'economia productiva; en aquets sentit el pressupost contempla plans específics per reactivar sectors en recessió com són els destinats a la rehabilitació (1 milió d'euros) a la renovació del parc automobilístic (1 milió d'euros) i de promoció dels productes autòctons.

RETORN DEL DEUTE / Amb aquest Pressupost 2014 Govern vol seguir amb la tendència de posar fi a la «situació de deute perillosa», tot i que «estem per sota de les recomanacions internacionals per ser un país petit no ens podem anar més enllà». En aquest sentit el ministre de Finances va explicar que «el més provable és que tornem a cobrir amb reserves d'Andorra Telecom», el límit estarà en deixar a la parapública «una quantitat que garanteixi les inversions en els propers anys», calculades entorn als 40 o 50 milions d'euros. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT