PUBLICITAT

Un relleu molt significatiu

  • Una eventual renúncia d'Encuentra deixaria sense veu al Consell els sectors d'Andorra pel Canvi més proclius a una entesa amb els socialdemòcrates
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
3 + 1 Nomen, Bringué, Ensenyat i Encuentra, a la Casa de la Vall. Foto: TONY LARA

Òscar Encuentra medita els tempos i les formes de la seva dimissió com a conseller i poques vegades una renúncia pot ser tan clau com aquesta. Les particularitats d'ApC --més una plataforma heterogènia que una formació unitària-- i el delicat joc d'equilibris parlamentaris fan que el relleu d'un conseller per un altre pugui alterar significativament el curs de la legislatura. Si Encuentra plega serà Carles Ensenyat --número quatre a la llista nacional de la plataforma-- el cridat a ocupar l'escó que quedaria vacant a la Casa de la Vall. Si vol, és clar, però seria del tot insòlita una concatenació de renúncies.

La substitució d'Encuentra per Ensenyat, en cas que s'arribi a produir, suposaria un canvi radical a l'equilibri de forces dins d'ApC. Fins ara, la plataforma ha comptat amb dos consellers molt crítics amb la línia seguida pel Govern socialdemòcrata --Eusebi Nomen i Josep Maria Bringué-- i amb un Encuentra representant dels sectors més moderats i més proclius a una entesa amb l'Executiu de Jaume Bartumeu: Renovació Democràtica i Segle 21 de Sant Julià. Si Encuentra deixa el Consell, el sector moderat es quedaria sense veu a la Casa de la Vall i sense el poder que li dóna tenir el 15è vot favorable o l'abstenció que el PS necessita per tirar endavant la legislatura.

Ensenyat, membre de la formació encampadana Units per al Progrés, està considerat com un dels representants del sector dur d'ApC, oposat més frontalment a la gestió de Bartumeu. D'altra banda, la seva presència a la Casa de la Vall donaria representació al sector més fort --els vots aconseguits a Encamp així ho avalen-- de la plataforma.

Però dir que la presència d'Ensenyat al Consell posaria les coses encara més difícils per als socialdemòcrates potser és anar massa enllà. D'entrada, el Grup Parlamentari ApC tindria una posició més unitària, fet que allunyaria la perenne ombra de la ruptura. A més, un Ensenyat conseller podria aplacar el malestar de la branca encampadana que, tot i aportar més vots que cap altra al cistell d'ApC, es veu subrepresentada. D'altra banda, el PS es trobaria cara a cara amb un interlocutor que és qui més pes té dins de la plataforma, fet que si bé no té perquè facilitar l'entesa sí que clarificarà les posicions respectives.

D'altra banda, una sortida d'Encuentra també podria afectar els equilibris interns d'ApC. El fet que els sectors moderats es quedessin sense veu al Consell podria precipitar una ruptura moltes vegades insinuada però mai executada. Les diferents versions de la roda de premsa d'Encuentra d'ahir i la reunió de l'executiva d'ApC deixen espai a les especulacions sobre un daltabaix al si de la plataforma.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT