PUBLICITAT

Vives recorda que la Constitució és la garant dels drets humans

  • Gay diu que la Carta Magna és de les més perfectes en la protecció dels drets fonamentals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les autoritats presents al primer curs de Drets Humans, ahir Foto: TONY LARA

L'Institut de Drets Humans d'Andorra va inaugurar ahir el seu primer curs de Drets Humans amb la presència del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i la presidenta de l'Institut, Elisa Muxella. En declaracions als mitjans, l'arquebisbe de la Seu d'Urgell va destacar la «temàtica definitiva» que tracta l'esdeveniment, el qual «sembla humil però és molt important» i, va afegir que «a Andorra podem avançar, hem d'avançar» en drets humans, però que aquests ja «són llei», perquè «la Constitució els va posar a l'interior del text i per tant sempre interpretaran qualsevol qüestió a partir de la llum dels drets humans». L'encarregat de la lliçó inaugural va ser el vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional espanyol, Eugeni Gay Montalvo, el qual va destacar que «la Constitució andorrana és de les més modernes i perfectes en la proclamació i protecció dels drets fonamentals, perquè és hereva de tot un seguit de constitucions postbèl·liques que van posar en els drets humans el nucli essencial de les mateixes».

Vives es va mostrar molt satisfet pels bons juristes que s'han portat al curs i per «haver encarregat la direcció d'aquests cursos a Gay, vicepresident dels juristes catòlics de tot el món». L'arquebisbe va explicar que la temàtica del curs «tots la intuïm com a definitiva» i que a Andorra «podem avançar, hem d'avançar» en la «defensa, promoció i respecte dels drets humans», però que «és un dels pocs països que tenim la seva valoració en la Constitució». Vives va celebrar, també, que aqust any se celebri el 50è aniversari de l'encíclica del Papa Joan XXIII, Pacem in Terri, que va ser «la recepció, 15 anys després de la Declaració Universal del 1948, d'aquests drets humans a l'interior de la comunitat cristiana» i que tot «és una suma bonica que fa que avui sigui un dia de joia, un dia important per a Andorra», informa l'ANA.

De Grècia a la UE / La lliçó inaugural del curs, a càrrec del jurista Eugeni Gay es va centrar en la història dels drets humans, des de la Grècia clàssica fins al mercat únic europeu. Gay Montalvo va destacar que «les constitucions postbèl·liques tenen a la persona com subjecte de sobirania» i el dret, que «és un art» ha de lluitar per «preservar la nostra dignitat». «Valors humans, estat social, supressió de fronteres, moneda comuna, tot això està trontollant» va afegir referint-se a Europa, i «és més greu del que sembla», va insistir, perquè «els drets fonamentals formen el nucli dogmàtic de les constitucions» postbèl·liques europees, de «l'espanyola, la francesa i l'andorrana, la més perfecta de totes elles, perquè va ser l'última i va poder treure les experiències i les ensenyances de totes les equivocacions de les altres».

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar, en el seu parlament que Andorra és «un país que no compta amb glorioses gestes militars, una terra que no ha estat l'escenari de grans invencions o descobriments destacables però que pot enorgullir-se de ser un dels embrions del que avui és la democràcia parlamentària i el respecte dels drets humans». Espot va afegir que «durant segles els andorrans hem estat més pobres que els nostres veïns però hem estat més lliures, perquè Andorra era una terra força més respectuosa amb els drets i les llibertats de les persones que els grans països que l'envoltaven».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT