PUBLICITAT

11 casos de càncer de mama des de l'1 de gener del 2012

  • La recaptació de Buda Espai anirà destinada al tractament de la malaltia
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El programa de detecció precoç del càncer de mama, impulsat pel Ministeri de Salut i Benestar, ha ajudat a detectar 11 casos des de l'1 de gener del 2012, a falta de sumar-hi els que puguin aparèixer fins a finals d'any quan es tancarà aquesta ronda del programa. Així ho va fer públic aahir el Govern en un comunicat coincidint amb la celebració, avui, del Dia Mundial contra el càncer de mama.

Salut va informar que des de l'1 de gener del 2012 fins al 30 de setembre del 2013 s'han realitzat 3.234 mamografies, que han permès detectar 11 càncers de mama. D'aquesta manera, el nombre de casos de càncer de mama que s'han detectat en el marc del programa de detecció precoç, des del seu inici fins al moment, ha estat de 35. El Ministeri de Salut i Benestar assenyala que el percentatge de participació al programa ha anat augmentant any rere any.

Causes de mort / Segons les dades obtingudes dels registres de càncer i de mortalitat del Ministeri de Salut i Benestar, els últims anys el càncer de mama ha estat entre les primeres causes de malaltia i mort en la població femenina resident al país. En aquest sentit, les dades referents a la localització dels càncers detectats en dones en el quinquenni 2008-2012, mostren que el de mama continua sent el primer amb un 30,5% dels càncers diagnosticats. Pel que fa a la mortalitat en dones, el càncer és la segona causa de mort per darrera de les malalties de l'aparell circulatori i, d'aquest grup de càncer, el tumor de mama és el que provoca més morts.

El programa de detecció precoç del càncer de mama ofereix a les dones d'edats compreses entre 50 i 69 anys una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys. El 100% de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents que dirimeixen els seus desacords per consens. Tots els centres radiològics del país participen en el programa.

Buda Espai Andorra dedicarà unpercentatge de la recaptació del restaurant, de migdia i nit amb el Buffet Oriental. Els diners recaptats aniran destinats al suport de les dones en tractament del càncer de mama i quedaran recollits en un compte bancari gestionat pel patronat de Dames de Nostra Senyora de Meritxell.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT