PUBLICITAT

Conflicte entre l'advocacia i la policia per l'assistència lletrada als detinguts

  • Un «incident» amb la renúncia d'un detingut obre la problemàtica de la interpretació al dret a l'advocat
  • Els lletrats critiquen la desconfiança entre els diferents actors del procés judicial
LAIA F. MAROT / J. R. BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, ahir durant el seu discurs a l'acte d'obertura de l'any judicial. Foto: ÀLEX LARA

«Estem preocupats últimament per com s'interpreta el dret a l'assistència lletra dels detinguts, i un incident recent ha estat la culminació». Aquestes paraules del degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, van centrar ahir l'acte d'obertura de l'any judicial. Tot i que en declaracions posteriors, Badia va dir que es tractava d'un «fet molt recent» del que no havia parlat encara amb el ministre ni tan sols amb el director de la Policia, i per tant, no va voler donar-ne més detalls, fonts de l'advocacia van explicar a aquest rotatiu que «l'incident» estaria relacionat amb la renúncia d'assistència lletrada d'un detingut aquesta mateixa setmana. Segons les fonts, el detingut hauria renunciat al seu dret però la família li havia assignat un advocat, provocant una situació que va acabar en un conflicte entre l'advocat i la Policia.

Aquest fet puntal no és, però, l'únic problema que tenen advocats i policies. De fet, en les seves declaracions Badia va admetre «que els problemes venien d'abans». Les mateixes fonts van informar que també hi ha problemes quan els advocats volen assistir a declarants no detinguts, això estaria provocat perquè l'article 24 del Codi de Procediment Civil és interpretable en aquest sentit; per tant, hi ha policies que interpreten que sí que hi pot haver assistència lletrada, mentre que d'altres consideren que no.

Per altra banda, hi ha advocats que han presentat un recurs dient que quan l'odre de detenció és judicial, aquesta es va ampliar de 24 a 48 hores el temps màxim per tenir una persona a les dependències judicials abans de posar-les a disposició del batlle, per tant, els advocats entenen que hi ha temps suficient per disposar d'un lletrat i que la policia no ha de tenir pressa per iniciar les diligències.

El ministre d'Interior, Xavier Espot, va dir que «en el cas que comprovem que la incidència sigui certa, ho resoldrem en els més breus terminis», tot i que també va voler recordar que «estem treballant en una reforma del codi de procediment penal que establirà de forma molt clara com ha de tenir lloc i en quines circumstàncies aquesta assistència lletrada».

DESCONFIANÇA / En el seu discurs, Badia també va demanar ahir «més confiança entre els operadors que intervenen en l'administració de la Justícia», ja que, « ni els fiscals són els enemics dels advocats, ni els advocats de la policia, ni ells del Tribunal. Tots intervenim i hi ha d'haver la confiança que tots volem el mateix, cadascun exercint la seva funció». I va precisar que «els actors que intervenen en l'administració de la Justícia no han de tenir dificultats per fer valer els drets bàsics dels ciutadans». Tot i així va afegir que «esperem que les noves eines que s'han d'implantar aquest any ho resoldran».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT