PUBLICITAT

La delinqüència cau un 15%

  • Disminueixen els delictes contra la salut pública referents a possessió d'estupefaents H Les imprudències en accidents baixen gràcies a l'augment de la prevenció policial
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

L‘any judicial 2012-2013 s'ha tancat amb una davallada de la delinqüència aparent del 15,03% respecte del darrer any. Tal com va informar el fiscal general, Alfons Alberca, aquesta disminució fa referència a 4.530 causes penals incoades durant el curs, que són 802 menys que les de l'any anterior. Aquesta davallada s'ha donat gràcies al descens de les diligències prèvies, i sobretot a les referents a delictes contra la salut pública, normalment referents a possessió de petites quantitats d'estupefaents.

També han baixat els delictes relacionats amb imprudències en accidents amb resultats greus, i el fiscal va opinar, en declaracions a l'ANA, que en part és gràcies a la tasca més intensa de dissuasió que ha fet la Policia.

Així doncs, el descens de les causes s'ha constatat sobretot en els procediments de diligències prèvies, és a dir, quan no se sap l'autor, el procediment a seguir o si hi ha delicte o infracció, que han estat 3.618 respecte les 4.434 de l'any anterior. En aquest sentit, el fiscal va assenyalar que mentre aquest tipus de procediments per causes menys greus han baixat, els casos greus, com els referents al tràfic de drogues, s'han mantingut, que són els que «el dret penal ha de perseguir» No obstant, no ha volgut opinar sobre si el descens de les causes de diligències prèvies per possessió de petites quantitats d'haixix s'ha donat per un control menys exhaustiu o no.

D'altra banda, els delictes per conductes imprudents amb resultat de mort, lesions o danys, que fan referència en la seva majoria a delictes durant la conducció, han disminuït en un 31,23%. Mentre que el passat any judicial van suposar 397 delictes, aquest any han quedat en 273. De fet, aquesta era una preocupació del fiscal en el darrer curs i va advertir que es faria més incidència per dissuadir d'aquests delictes. Aquest dijous va assegurar que «hi ha hagut més Policia al carrer i més implementació dels sistemes de control» així com campanyes de control de l'alcohol, i que això s'ha vist reflectit amb els números.

A més, el fiscal va indicar que s'han imposat penes importants per aquests motius, com «la privació de llibertat en gent molt jove». També va assenyalar, però, la major conscienciació, tant en aquest àmbit com en els accidents laborals que també s'han reduït.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT