PUBLICITAT

Susagna Venable: "La FACA representa els grans i els petits comerços"

EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Emprenedora La presidenta de la FACA, Susagna Venable, en el moment de presentar-se en públic. Foto: TONY LARA

Només té 34 anys i ja és propietària de cinc sabateries, una de les quals està ubicada a l'avinguda de Carlemany. L'esperit comerciant el va heretar probablement de la mare, que es va dedicar a aquest sector durant 40 anys. El fet d'haver-se decantat per les sabates, però, és cosa pròpia. Susagna Venable és presidenta de l'Associació de Comerciants de Prada Ramon i, des de fa poc més d'una setmana, ha assumit la presidència de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), en substitució de David Fraissinet.

--Té un perfil clarament diferent al del seu predecessor en el càrrec.

--Més aviat, el fet que assumeixi jo la presidència suposa un canvi d'imatge. Hi haurà continuïtat pel que fa a les línies de treball, però és cert que des de la federació ens vam adonar que la gent no tenia gaire clar què és la FACA ni què representa.

--¿El perfil de l'anterior president feia que s'associés la FACA als grans magatzems?

--Malauradament. I dic això perquè, quan vam dir de donar deu diumenges sencers de festa als treballadors, en comptes de tancar deu tardes, hi érem tots representats, els grans magatzems i els petits comerços. En canvi, es va voler desprestigiar la proposta argumentant que la FACA representava només els interessos dels grans. La FACA representa tothom, els grans i els petits comerços.

--Després de la polèmica entorn de l'última Taula de Turisme i Comerç, ¿els queda alguna esperança que el Govern s'ho repensi i retiri el decret d'horaris?

--Tant de bo canviés el decret. Ho hem tornat a demanar, però la decisió no depèn de nosaltres.

--¿Han començat a parlar dels horaris per a l'any vinent?

--Encara no se n'ha parlat. Espero que aquesta vegada es pugui consensuar de veritat una proposta entre el Govern i els comerciants. Nosaltres insistirem amb la idea de donar festa deu diumenges perquè creiem que és una bona proposta.

--¿També per al petit comerç?

--El que volem els petits comerços és obrir. Ja ens ho farem per respectar els torns dels treballadors. En el meu cas, de cinc botigues, els diumenges a la tarda només n'obro una, que és la que està a l'avinguda de Carlemany. Com que és a mi que m'interessa tenir obert, sóc jo mateixa la que m'estic a la botiga. Estem en un moment complicat i, si els comerciants hem de treballar, treballem.

--Han declarat que el decret genera confusió entre els visitants.

--Els clients no entenen que tanquem vuit diumenges a la tarda. Alguns vénen dissabte, convençuts que l'endemà tancarem tot el dia. I el pitjor és que, amb el boca-orella, s'ha anat estenent aquesta idea i la pilota s'ha fet gran. Ara hi ha gent convençuda que Andorra tanca els diumenges. No s'entén o, com a mínim, és difícil d'entendre que només tanquem vuit diumenges a la tarda.

--¿És cert que hi ha zones, com ara el Pas de la Casa, que s'han ressentit especialment del decret?

--El decret ens perjudica a tots els comerços i és per això que totes les associacions que integrem la FACA reivindiquem el mateix. El que passa és que el Pas de la Casa té molts clients francesos que van a passar-hi només un dia i, com que els seus horaris són diferents, el decret els perjudica encara més. Els visitants francesos arriben al matí, comencen a comprar a les 10 i a les 12 se'n van a dinar. Quan han acabat de dinar ja són gairebé les 2, és a dir, l'hora de tancar els comerços. No tenen temps de comprar.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT