PUBLICITAT

Bricmont: "El fonamentalisme es combat amb la raó"

  • La conferència d'ahir va servir per diferenciar ciència, filosofia i religió
  • També va recordar que l'existència de Déu es contradiu amb la teoria científica
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El doctor Jean Bricmont, ahir. Foto: ANA

El doctor en ciències Jean Bricmont, que ha ofert la conferència Ciència, filosofia, religió: quina relació tenen? en el marc de la 27a Universitat d'Estiu, ha sentenciat que "els fonamentalismes s'han de combatre amb la raó. Si es fa amb la moral, no es venceran mai". Tal com recollia ahir l'ANA, el científic va assegurar que el cristianisme modern ofereix "un discurs moralitzador", quan el cristianisme tradicional es va superar gràcies "als atacs racionalistes dels científics".

En la conferència d'ahir a la tarda, Bricmont va assegurar també que "excepte els fonamentalistes, gairebé tothom accepta que no hi ha conflicte entre ciència i religió". Tot i així, segons el doctor, l'afirmació que "la ciència i la religió són nivells de realitat diferents i compatibles, és falsa". Per argumentar-ho, va assenyalar que hi ha tres tipus de Déu i que tots tres es contradiuen amb la ciència.

Bricmont va parlar del Déu-superstició, una mena de superhome que els humans invoquen per ser premiats; el Déu metafísic, creador de l'univers, i el Déu-garant de la moral. El ponent va assegurar que no s'ha pogut demostrar científicament l'existència de cap dels tres.

Bricmont va explicar la diferència entre un científic, un filòsof i un teòleg amb una broma: "El científic busca un gat negre dins d'una caixa negra, cosa que és difícil. El filòsof busca un gat negre dins d'una caixa negra en què no hi ha cap gat negre, cosa més difícil encara. I el teòleg busca un gat negre dins d'una caixa negra en què no hi ha cap gat negre... I el troba". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT