RAFA MORA
ENVIAT ESPECIAL
BUDAPEST

Iván Lorenzo rep l'entrada de Devecseri, que va veure la groga, ahir a l'estadi Ferenc Puskas de Budapest Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK

Hongria no va aconseguir la classificació per al Mundial perquè ho tenia molt difícil i perquè tampoc no va assolir la golejada que volia davant d'una Andorra amb tanta voluntat com ocasions va tenir ahir per marcar el que hagués estat el primer gol de la fase de classificació que ha arribat a la fi. Holanda és la afortunada que anirà a Brasil, potser acompanyada per una Romania que haurà de jugar la repesca –totes dues van vèncer ahir, 0-2 a Turquia i 4-0 a Estònia, respectivament–, mentre que el combinat que dirigeix Koldo Álvarez diu adéu amb un caseller sense gols, 30 en contra i un 2-0 a Budapest. El seleccionador Koldo Álvarez, en roda de premsa posterior, va dir que no estava «cansat» per seguir al front de la tricolor, però que el seu càrrec estava «a disposició» de la nova junta directiva de la Federació.

Res d'allò d'esperar una Hongria bolcada a l'atac. Sí, els hongaresos tenien la possessió de la pilota, el control, i la batuta en atac, però no era una intensitat com pensar que hi havia d'arribar el tsunami magiar que estava en previsió davant de les urgències de l'equip de Csábi. Andorra era al seu camp, amb un nou dibuix obligat per les baixes –Vales per lesió, Pujol i Ayala per sanció–, i aixó situava Sonejee titular al doble pivot amb Marcio Vieira, i deixava la línia defensiva amb Lima i Emili, i Moisés i Marc Garcia a les bandes. Precisament per la banda d'aquest últim era per on entrava Hongria amb més facilitat. Garcia no aconseguia controlar la zona, i en un contratac hongarès va venir la primera gran jugada de perill dels locals, al minut 6, quan Szalai va cavalcar per la dreta i va centrar al darrera a Koman, que va enviar una mica alta per sobre de la porteria de Pol.

Però Andorra les tenia. Dèbils eren els atacs, i només de pilota aturada aprofitant que Hongria cometia massa faltes en la zona de tres quarts. Emili, en el minut 7, va xutar de falta directa, malament. Després, en el minut 11, Cristian pressionava la sortida de pilota hongaresa i recuperava la pilota, forçant un còrner. D'aquest va sortir la centrada de Peppe al punt de penal, on Lima en un moviment de dintre cap a fora va quedar lliure, però el seu intent de xut va quedar en nores en arribar tard.

L'aposta estava feta. Esperar i buscar el gol. Hongria, per la seva part, seguia sense mostrar-se excesivament perillosa, tot i que Nikolic feia estirar-se Pol amb un tir des de la frontal, fàcil per al porter del Lusitans. A partir del 27, però, van arribar els moments més importants per a Andorra. Márcio xutava a porteria sense èxit després que li rebotés la pilota que Cristian havia habilitat a Iván Lorenzo, incapaç de controlar per xutar amb força. Just un minut després era el mateix Lorenzo qui errava novament en quedar-se tot sol després d'una passada d'esperó i trencant el fora de joc: a cama canviada, no va tenir resposta. Cristian i Riera, al costat de la jugada, amb les mans al cap, es lamentaben de l'ocasió perduda. Però hi va haver més: Emili forçava un córner en el 33, i en el 34 era un servei de banda de Moisés, pentinat per Lima cap a dins de l'àrea, que va acabar en una mala sortida del porter Kiraly quan Lorenzo ja arribava amb la canya. El rebuig va arribar a Sonejee, que xutava fort i sol, però un defensa enviava a córner. Arribats a aquest punt, l'afició hongaresa –ahir només 3.500 espectadors en una pobra entrada– va començar a xiular el seu equip fins el final de la primera part. Zero a zero. Mentre camí dels vestidors, Lima, enrabiat, li feia una puntada a una tanca mentre esbroncava Lorenzo. El gol havia estat a prop.

Hongria, en la represa, no podia perdre's davant de la seva afició, i va sortir decidida a fer el que no havia pogut en els primers minuts del matx. Així, als sis minuts, Nikolic rebia una centrada i picava de cap, superant un Pol que res no va poder fer. La graderia ho celebrava, i esperava més, però quan Koman, tres minuts més tard, va quedar-se sol davant de Pol, no va saber resoldre, aturat com estava davant del porter, per enviar fora, mentre el públic ara reia per la situació, prova de la crítica que existeix amb aquest combinat hongarès que no mereixia ser al Mundial de Brasil.

Passaven els minuts i Andorra espolsava el perill hongarès amb molta feina i, en veritat, amb l'experiència que aportaven al darrera la línia de Lima, i en el doble pivot un Sonejee que si bé no és el de fa anys, manté la qualitat i una experiència que ahir va tenir un paper clau, en el que a més era el seu comiat en una fase de classificació. Així, si el treball al darrera complia, al davant sortien ocasions, com la de Cristian en el 70, enviada a córner amb les cames pel porter Kiraly. Va ser just abans que Lima es marqués en pròpia porta en el 76 el 2-0 final, mentre la possessió seguia repartida i Andorra assolia una recta final digna. Però sense gol. El que ha faltat en aquesta fase.